Mancare de urzici de post sau cu ou
Porţii: 4
Ingrediente
- 500 g urzici proaspete
- 1 ceapa mare, tocata
- 1 lingura faina
- 3 catei ursturoi
- sare si piper dupa gust
Optional pentru servit
- mamaliga
- smantana
- ou prajit/fiert
Mod de preparare
- Incepem prin a spala bine urzicile, prin mai multe ape.
- Puneti o oala mare la fiert cu apa si sare.
- Cand apa a inceput sa clocoteasca, opariti 3-4 minute urzicile.
- Scoateti urzicile intr-o sita mare di dati-le printr-un jet de apa rece, apoi lasati-le la scurs.
- Apa in care au fiert urzicile se pastreaza.
- Tocati urzicile marunt sau pasati-le scurt la robot.
- Puneti uleiul la foc mediu si caliti ceapa 1 minut.
- Adaugati lingura de faina si mai caliti 2-3 minute, amestecand in continuu pentru a nu arde.
- Turnati cca 300 ml din apa in care au fiert urzicile. Faina se va ingrosa si va forma un sos.
- Puneti urzicile tocate, in sos si amestecati. Mai adaugati apa daca este nevoie.
- Condimentati cu sare si piper.
- Lasati la foc inca 10 minute.
- Zdrobiti cateii de usturoi si cand mancarea este gata, adaugati-i si amestecati.
- Opreste focul, lasa acoperit cateva minute.
- Se serveste cu mamaliga, ou si smantana, daca nu tineti post sau nu urmati o dieta vegana.
- Pofta buna!
Mancare de urzici de post sau cu ou, o reteta foarte sanatoasa de primavara, gustoasa atat calda cat si rece. Un fel simplu, traditional, nepretentios.
Sfaturi!
- Daca le cumparati ca mine, din piata, verificati ca in pungi sa fie urzici verzi, proaspete. Culoarea lor trebuie sa fie vie, vibranta, iar frunzele sa fie ferme si doar varfuri tinere, nu plante intregi, mature.
- Daca le culegeti voi, mergeti in locuri curate, cat mai departe de sosele, pe cat posibil nepoluate. Le gasiti pe marginea apelor sau a padurilor.
- Puneti-va manusi cand inainte de a pune mana pe urzici. Pisca si lasa basici.
- Spalati bine urzicile in apa rece, pana cand apa ramane curata. Crescand la baza solului, in urzici se ascund tot felul de mici gunoaie, gandacei, fire de nisip, etc. chestii pe care nu le vrei in farfurie.
- Dupa oparire, dati urzicile printr-un jet de apa rece. Aceasta opreste procesul de fierbere si pastreaza o culoare frumoasa si vie a plantei.
- Daca aveti ceapa verde, o puteti folosi.
- Daca va ramane apa in care au fiert urzicile, o puteti pastra si consuma dimineata pe stomacul gol pentru ca este plina de vitamine.
Citeste mai multe despre beneficiile consumului de urzici in articolul de aici!
Daca v-a placut reteta de astazi, mancare de urzici , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.