Mamaliga cu ciuperci, bacon si branza

291

Mamaliga cu ciuperci, bacon si branza

Preparare10 mins
Timp de gătire25 mins
Timp total35 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: branza cu mamaliga, ciuperci cu bacon, fel principal, mamaliga simpla, mamliga cu branza, polenta, reteta mamaliga
Porţii: 6

Ingrediente

  • 7 felii de bacon, prajit bine
  • 2 linguri untura de la bacon sau unt sarat
  • 12 ciuperci cremini
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare dupa gust
  • patrunjel tocat, pentru ornat
  • 1 ceapa medie, tocata fin
  • 1 catel de usturoi pisat
  • 130 g malai
  • 1,2 l stock de pui sau apa
  • 130 g parmezan razuit

Mod de preparare

  • Toaca bacon-ul marunt si imparte-l in doua parti.
  • Toaca si patrunjelul marunt. Lasa-l deoparte.
  • Ciupercile se sterg bine de apa, se desfac de codita si se aseaza in tava cuptorului. Presarati sare si piper si dati-le la cuptor pentru 10-12 minute, nu le tineti foarte mult ca sa nu se usuce.
  • In tigaia unde ati prajit baconul, in aceiasi grasime sau in unt, prajiti ceapa cu usturoiul pana cand se caramelizeaza usor.
  • Intr-o oala puneti apa sau stock-ul de pui la fiert.
  • Puneti malaiul si lasati sa fiarba amestecand constant, 20 de minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj.
  • Puneti branza cheddar si amestecati pana cand se topeste. Condimenteaza cu sare si piper.
  • Pune jumatate din cantitatea de bacon si putin patrunjel tocat. Amestecati.
  • Ciupercile se toaca marunt
  • Pune mamaliga pe un platou. Aseaza deasupra ciupercile, ceapa caramelizata, cealalta jumatate de bacon crocant.
  • Pofta buna!

Mamaliga cu ciuperci, bacon si branza. Un preparat delicios, ce vine cu un plus fata de varianta clasica pe care o cunoastem cu totii.

Cei mai multi dintre noi au facut mamaliga nu doar o singura data dar, hai sa recunoastem, de cate ori s-a intamplat ba sa iasa prea lichida, ba vartoasa din cale-afara, ba cu bucati de malai nefiert, crantanind neplacut printre dinti, ba cu cocoloase? O mamaliga buna nu se ingroasa turnand malai cu nemiluita, ci gatind-o atat cat trebuie.

Iata cativa pasi simpli de urmat
  • Pentru mamaliga e ideal sa se foloseasca un ceaun sau o oala de fonta, cu fundul mai gros. In aceasta oala se toarna apa, se pune sare si se pune pe foc, pana incepe sa fiarba.
  • Cand clocoteste apa, se adauga malaiul sub forma de ploaie. Se amesteca in continuu cu telul in forma de para, care va preintampina formarea cocoloaselor.
  • Se amesteca mai departe, chiar dupa ce s-a pus tot malaiul, pana ce mamaliga reincepe sa fiarba. Se reduce atunci focul la minimum, pentru ca mamaliga are tendinta sa improaste cu stropi fierbinti in timp ce fierbe. Se amesteca in continuare inca 3-4 minute.
  • Se acopera oala cu capacul si se fierbe la foc minim inca 15 minute, timp in care vom descoperi oala si vom amesteca energic de inca trei ori.
  • Acum mamaliga este suficient de fiarta. Daca dorim sa o rasturnam, o acoperim cu capacul si o lasam vreo 10 minute. O descoperim, apoi, si o punem pe foc iute pana pufaie, desprinzandu-se de fundul si peretii oalei. Acoperim oala cu o farfurie plata sau un fund de lemn si intoarcem mamaliga cu o miscare rapida. Ridicam oala si mamaliga noastra va aparea, galbena si frumoasa ca un tort.

Vezi in articolul de aici si beneficiile consumului de mamaliga.

Daca v-a placut reteta de astazi, mamaliga cu ciuperci, bacon si branza, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close