Mamaliga cu cartofi

153

Mamaliga cu cartofi este o mancare traditionala care se prepara in mai multe regiuni ale Romaniei. Este mai des intalnita in zonele de sud si de est ale tarii. Aceasta mancare este o delicatesa mai ales in Moldova. In aceste regiuni, mamaliga cu cartofi este servita de obicei alaturi de branza de oi sau de capra, smantana, slanina afumata sau diverse fripturi de carne.

Timp de preparare

Timpul necesar pentru a face mamaliga cu cartofi depinde de modul in care decideti sa gatiti cartofii. Daca folositi cartofi proaspeti si ii fierbeti in apa, va trebui sa alocati aproximativ 30-40 de minute pentru a-i gati si pentru a-i pasa.

Dupa ce cartofii sunt fierti si pasati, adaugarea malaiului si amestecarea acestuia cu cartofii va dura aproximativ 5-10 minute. Fierberea amestecului de mamaliga cu cartofi inca 10-15 minute.

Astfel, timpul total necesar pentru a face mamaliga cu cartofi variaza intre 45 de minute si o ora. In functie de metoda de gatire si de preferintele personale privind consistenta si textura dorite.

Istoria retetei

Nu exista o istorie precisa despre aparitia retetei de mamaliga cu cartofi. Cu toate acestea, mamaliga si cartofii au fost alimente de baza in Romania de secole, iar combinarea lor intr-un fel de mancare s-ar putea datora nevoii de a utiliza ingredientele disponibile la momentul respectiv.

Mamaliga, sau faina de porumb fiarta in apa, este o mancare traditionala in multe tari europene, inclusiv Romania. Cartofii au fost adusi in Europa din America de Sud in secolul al XVI-lea si au devenit o sursa importanta de hrana in timpul razboaielor si a saraciei.

Combinarea mamaligii cu cartofii, care sunt bogati in nutrienti si carbohidrati, ar fi putut oferi o mancare saturoasa si hranitoare pentru oamenii obisnuiti, in special in timpurile grele. In plus, combinatia de mamaliga cu cartofi ar fi putut oferi un gust interesant si satisfacator.

De-a lungul timpului, reteta de mamaliga cu cartofi s-a transmis din generatie in generatie si a devenit o mancare traditionala, iubita de multi romani.

Mamaliga cu cartofi

Preparare10 minutes
Timp de gătire37 minutes
Fel de mâncare: baza pentru mancare
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: cum se face mamaliga cu cartofi delicioasa, mamaliga cu branza, mamaliga cu cartofi, mamaliga cu smantana, mancare de baza, mancare fara carne, mancare fara gluten, mancare fara lactoza, mancare romaneasca, mancare sanatoasa, mancare traditionala romaneasca, mancare vegetariana, pasii necesari pentru a obtine o mamaliga cu cartofi perfecta., preparare mamaliga, preparare simpla, reteta de post, reteta traditionala, rețete tradiționale românești.
Porţii: 6

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 200 g malai (faina de porumb)
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare

  • Se spala cartofii, se curata si se taie cubulete mici.
  • Se pun cuburile de cartofi intr-o oala si se adauga apa si sarea. Se pun la fiert la foc mediu pana cand cartofii sunt fierti.
  • Cand cartofii sunt gata, se paseaza in apa in care au fiert, cu ajutorul unui blender sau cu ajutorul unei furculite, pana cand se obtine un piure fin.
  • Se adauga malaiul si se amesteca bine pana cand se incorporeaza complet.
  • Se pune oala din nou pe foc si se amesteca continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor. Se lasa la fiert aproximativ 10-15 minute sau pana cand mamaliga se desprinde usor de pe marginile oalei.
  • Se ia oala de pe foc si se lasa mamaliga sa se raceasca putin inainte de a fi servita.
  • Se poate servi alaturi de branza, smantana sau cu diferite fripturi si sosuri, dupa gust.

Sper ca aceasta reteta sa fie de ajutor! Pofta buna!

Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.
Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close