Magiun de prune cu nuca, fara zahar

321

Magiun de prune cu nuca si scortisoara fara zahar

Timp de gătire2 hours
Timp total2 hours
Fel de mâncare: desert, gem
Cuvânt cheie: gem de prune, magiun, magiun cu nuca, magiun cu scortisoara, magiun de prune cu nuci, magiun de prune fara zahar, reteta magiun, soiuri de prune pentru magiun

Ingrediente

  • 3,5 kg prune
  • 1 baton scortisoara
  • 300 g miez de nuca

Mod de preparare

  •  Spala prunele, scoate samburii si pune oala cu prune la foc mic spre mediu.  
  • Prunele incep sa-si lase zeama si incep sa fiarba. Supravegheaza si amesteca mereu, cu lingura de lemn, sa nu se prinda.
  • Lasa la fiert pana scade cam la jumatate din cantitatea initiala, iar culoarea devine visiniu inchis. 
  • Cand este apoape gata, adauga nucile si batonul de scortisoara.
  • Mai lasa sa dea in clocot de 2-3 ori si opreste focul.
  • La final, magiunul arata ca o pasta groasa, vartoasa, care nu se prelinge din lingura.
  • Puneti gemul fierbinte in borcane sterilizate.
  • Se infileteaza capacul si se aseaza invers pentru 5 min pentru a forma vacum.
  • Se aseaza apoi in paturi si se acopera bine pentru a se raci cu incetul.
  • Dupa racire borcanele se eticheteaza si se pun in camara la oc racoros si intunecos.
  • Sa aveti spor si pofta !!

Magiun de prune cu nuca si scortisoara fara zahar. Este cel mai simplu gem de fructe, si se poate prepara de orice incepator.

Tips!

  • Pentru a obtine un gem de prune gustos si aromat va recomand sa folositi prune foarte coapte din soiul Stanley.
  • Prunele se spala si se indeparteaza coditele si samburii.
  • Pulpa obtinuta se pune intr-o oala sau cratita incapatoare cu peretii grosi.
  • Se pune la foc potrivit si se amesteca continuu pana ce fructele incep sa lase zeama si compozitia incepe sa fiarba.
  • Se lasa focul la mic si se fierbe pana ce gemul incepe sa capete consistenta. In acest moment se adauga zaharul, daca vrei sa folosesti.  Se amesteca bine pana la incorporare si se continua fierberea.
  • Prajiti miezul de nuca la cuptor pentru un gust mai intens.

Magiunul are cantitatea de zahar naturala din prune si nu este un stres pentru pancreas, mai ales ca indicele sau glicemic e scazut, undeva catre 40. La fel ca prunele este foarte bogat in autioxidanti si fibre, stimuland digestia. Usureaza asimilarea calciului si intareste imunitatea. O farfurie cu clatite cu magiun de prune sau galuste cu prune si toate dulciurile din magazin vor fi detronate in mod sigur.

Daca v-a placut reteta de astazi , Magiun de prune cu nuca, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close