Madeleines – vezi aici secretele retetei frantuzesti

332

Madeleines - vezi aici secretele retetei frantuzesti.

Preparare15 mins
Timp de gătire15 mins
La frigider12 hrs
Timp total12 hrs 30 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: desert simplu, desert usor, madeleines, madeleines simple, madlene, madlene simple, reteta desert, reteta frantuzeasca, reteta prajitura
Porţii: 75 buc

Echipament

  • tava madeleines

Ingrediente

  • 8 linguri unt nesarat si gras
  • 1 lingura zahar brun
  • 2 lingurite miere
  • 130 g faina
  • 65 g zahar alb
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 oua mari, la temperatura camerei
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie
  • coaja rasa de la o jumatate de portocala
  • ulei pentru uns sau unt topit
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare

  • Pune untul, zaharul brun si mierea intr-o oala mica, la foc mic. Amesteca in continuu pana cand toate ingredientele se topesc si se incorporeaza. Se indeparteaza imediat de pe foc pentru a nu se arde.
  • Intr-un castron mare pune faina, zaharul alb, praful de copt si sare. Ameste bine.
  • Puneti acum ouale, unul cate unul, si amestecati dupa fiecare. Aluatul va deveni unul lipicios.
  • Puneti acum mixul de unt din oala mica si esenta de vanilie. Amesteca bine pana cand se incorporeaza. Acum consistenta va fi ca a unui blat de tort/ prajitura.
  • Adauga coaja rasa de la lamaie si portocala. Amestecati.
  • Transferati aluatul intr-un pos inchis, si dati la frigider 12-24 de ore sau peste noapte.
  • Scoateti apoi aluatul de la frigider.
  • Pregatiti tava pentru madeleine si ungeti-o cu putin unt sau ulei.
  • Incingeti cuptorul la 190 de grade Celsius.
  • Umpleti forma cu aluat.
  • In functie de forma si grosimea madelenelor acestea vor fi gata in 5/7/10 minute.
  • Cand sunt gata, se scot din cuptor si din forma lor, se aseaza pe un platou si se pudraza cu zahar pudra.
  • Se pastreaza proaspete, la frigider, pana la 3 zile.
  • Pofta buna!

Madeleines frantuzesti. Sunt o multime de retete, peste tot, pentru toate gusturile. Astazi eu v-am prezentat varianta simpla, insa, voi puteti oricand adauga fructe, cacao, etc. Le puteti chiar scufunda in ciocolata ca pe piscoturi.

Este foarte important ca aluatul sa fie dat peste noapte la frigider, astfel praful de copt isi va face efectul si va umfla foarte frumos prajiturelele.

Legenda spune, ca a fost introdusa in Franta de catre Stanislas Leczinski, vechi rege al Poloniei, devenit duc de Lorraine si socrul regelui Louis XV. El este cel care a adus-o la moda. Secretul retetei a fost vandut, foarte scump, fabricantilor din Commercy, si mai tarziu s-a raspandit peste tot in Franta.
Si in zilele noastre, exista fabricanti la Commercy care fabrica Madeleine de Commercy.

Madelenele au o textura pufoasa, aerisita si o forma specifica – ca o scoica, cu o usoara ridicatura in centru. Forma pentru aceste mini prajituri se saseste si la noi in comert.  Ingredientele de baza sunt simple: unt, oua si faina, asemenea pandispanului. Vezi aici 12 feluri de faina fara gluten.

Pentru cei care servesc cu greu micul dejun, aceste mici prajiturele merg perfect alaturi de o cana de lapte, cafea sau ceai.

Pentru un efect si mai gurmand, puteti pregati o glazura de ciocolata. Reteta o gasesti aici! 

Daca v-a placut reteta de astazi, Madeleines , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close