Lomo Saltado - reteta peruviana
Ingrediente
- 2 linguri ulei
- 500 g muschi de vita, feliat
- sare si piper dupa gust
- 1 ceapa rosie, taiata solzisori
- 2 rosii medi taiate felii
- 1 lingura usturoi pisat
- 3 linguri pasta aji amarillo sau pasta picanta
- 3 linguri sos de soia
- 1 lingura otet
- 60 ml stock de vita sau apa
- 1 lingurita amidon de porumb
- coriandru tocat
- 400 g orez fiert
- cartofi prajiti pentru servit
Mod de preparare
- Intr-o tigaie incapatoare incnge o lingura de ulei si prajeste feliile de muschi. Daca nu incap toate odata, va trebui sa le prajesti in transe.
- Condimenteaza carnea cu sare si piper si prajeste cate 2-3 minute pe fiecare parte.
- Carnea se scoate pe o farfurie si se pastreaza la cald.
- In aceeasi tigaie pune inca o lingura de ulei si prajeste ceapa 2-3 minute, amestecand ocazional.
- Adauga feliile de rosii si mai prajeste 1 minut.
- Pune usturoiul si pasta picanta si mai prajeste 30 de secunde.
- Intr-un castron mic amesteca stock-ul de vita, sosul de soia, otetul si amidonul de porumb.
- Pune inapoi in tigaie feliile de muschi.
- Pune mixul din castron si lasa sa fiarba 2-3 minute sau pana cand sosul s-a ingrosat usor.
- Mai condimenteaza cu sare si piper daca este nevoie.
- Imparte carnea cu sos, orezul si cartofii prajiti in 4 farfurii, presara coriandrutocat si sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Lomo saltado – nu este nimic mai reconfortant si mai satisfacator decat aceasta combinatie de arome si texturi. Aceasta reteta peruviana are tot ce e nevoie pentru un rasfat culinar, atat pentru cei mari cat si pentru cei mici.
Nu este nimic mai mult peruvian decat lomo saltado. Ca tara care gazduieste diverse culturi, nasterea acestui fel de mancare ar fi putut fi posibila numai din cauza ciocnirilor culturale din bucatarie. Si-a obtinut aroma speciala de la wokurile aduse de imigrantii chinezi. Combinati friptura, orez, ceapa rosie, cartofi prajiti, aji amarillo sau chili si aveti reteta de baza. Acest fel de mancare este considerat tatal multor alte feluri de mancare peruviana tradiționala, cum ar fi tallarín saltado (taitei cu lomo saltado), tacu tacu (fasole si orez), etc.
In 2016, Peru a fost incoronata ca „Destinatia culinara de varf a lumii” de catre World Travel Awards. Fiind al cincilea an la rand. Acum 10 ani a inceput boom-ul gastronomic din Peru. Acesta a reinventat feluri de mancare cu traditie in bucatariile familiilor peruane. In timp ce un al doilea boom gastronomic al alimentelor pare sa se intample in zilele noastre. Fiecare fel de mancare peruviana oferita in restaurantele din intreaga lume, se bazeaza pe o versiune mai veche si mai originala.
Gastronomia peruana este in evolutie constanta. Pe langa felurile de mancare traditionale este aproape imposibil sa se stabileasca o lista completa de meniuri reprezentative. Trebuie mentionat ca de-a lungul litoralului peruan sunt inregistrate peste 2500 de feluri de supe. Si, pe langa acestea peste 250 de feluri traditionale de deserturi.
Daca v-a placut reteta de astazi, Lomo saltado, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.