Lipie Naan cu usturoi si unt

547

 

Lipie Naan cu usturoi si unt

Timp de gătire1 hr
La crescut1 hr
Timp total2 hrs
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Indiana
Cuvânt cheie: lipie, lipie indiana, naan cu usturoi, paine cu unt, paine cu usturoi, paine la cuptor
Porţii: 12 buc.

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 515 g faina
  • 1 lingurita si jumatate sare mare
  • 60 ml apa calda
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite drojdie
  • 175 ml lapte
  • 175 ml iaurt grecesc
  • 130 g unt topit             
  • 5-6 catei usturoi
  • coriandru tocat

Mod de preparare

  • Intr-un castron mediu amestecati apa, zaharul si drojdia. Se lasa deoparte 5 minute, pana cand se formeaza o spume deasupra.
  • Intre timp, amestecati faina cu sarea intr-un castron mare
  • Adaugati iaurtul si laptele in castonul cu apa si drojdie. Amestecati bine.
  • Formati o groapa in mijlocul fainii si adaugati continutul castronului mediu. Incepeti sa framantati usr pana se formeaza coca.
  • transferati coca pe o suprafata intinsa, pudrata cu faina si mai framantati 3-4 minute.
  • Cand ati terminat de framantat, coca se transfera inapoi in castron, se acopera cu folie si se lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul , aprox. 1 h
  • Cand timpul a expirat, coca se imparte in 12 mingiute egale.
  • Tigaia se pune la incins la foc mediu. Se acum o mingie de coca, se intinde in forma ovala sau rotunda si cu o pensula se unge cu unt topit.
  • se aseaza in tigaie, cu partea unsa in jos, se unge si a doua parte cu unt si se lasa la prajit.
  • Cand lipia a inceput sa se umfle, aprox.2 minute, se intoarce pe cealalta parte si se mai lasa la prajit inca 3 minute.
  • Cand este gata, se scoate pe o arfurie intinsa si se acopera cu un prosop pentru a ramane calda.
  • Se repeta procesul pana toata coca a fost prajita.
  • In untul ramas se pune usturoi si coriandru si se unge fiecare lipie cu acest mix.
  • Pofta buna!

Lipie Naan cu usturoi si unt este o paine indiana pe care trebuie neaparat s-o incercati. In India se coace in cuptorul traditional numit tandoor pentru a obtine un exterior crocant si un mijloc umflat si pufos.

Tips!

Reteta de paine naan cu usturoi si unt se prepara repede si usor. Important este sa adaugati apa cat trebuie, sa framantati macar 4 minute si sa lasati aluatul sa creasca. Iaurtul din reteta este unul natur, cu 3% grasime. La fel de important e sa intindeti aluatul destul de subtire. Puteti face painea ovala sau rotunda, insa cea mai comuna forma este cea ovala.

Dupa ce ati copt painea, ungeti-o cu amestecul de usturoi, unt si coriandru. Puteti apoi sa serviti painea naan cu mancarea voastra preferata. Eu  va sfatuiesc sa faceti portie dubla!

In mod normal se servesc simple, fierbinti si unse cu unt, dar pot fi taiate si umplute cu ingrediente sarate sau dulci. In functie de bucataria locala li se adauga condimente si ingrediente specifice: de la chimion pana la seminte de susan sau, apa de trandafiri.

Reteta lor de baza presupune faina pentru paine, adica 650 cu un continut mai mare de gluten. Este necesar pentru textura elastica de care au nevoie aceste lipii. Iti trebuie si un agent de crestere potrivit. Unele retete recomanda praf de copt sau bicarbonat de sodiu, pentru ca nu are nevoie de un timp indelungat de dospire si in 15 minute poti incepe sa gatesti lipiile. Dar cea mai folosita si recomandata este drojdia.

Nu trebuie sa uiti nici de iaurt, un ingredient important si nici de grasimi (untul topit). Cel mai greu iti va fi sa alegi aromele, pentru ca avantajul lipiilor naan este ca pot fi condimentate cu orice iti trece orin cap.

Spor la gatiti lipie naan cu usturoi si unt!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close