Limoncello – digestiv italian

666

Limoncello este o băutură alcoolică tradițională din Italia, cu o aromă puternică de lămâie. Este obținută prin infuzarea cojilor de lămâie în alcool și apoi combinarea acestui extract cu sirop de zahăr. Limoncello este o băutură răcoritoare și dulce, cu un conținut de alcool de obicei între 25% și 30% vol.

Producția tradițională de limoncello implică utilizarea lămâilor din regiunea Amalfi din Italia, cunoscute pentru coaja lor parfumată. Cojile de lămâie sunt infuzate în alcool timp de câteva săptămâni, iar apoi extractul obținut este amestecat cu sirop de zahăr. Procesul de producție poate varia, iar anumite rețete pot include adăugarea de ingrediente suplimentare, cum ar fi apă, lămâie stoarse sau alte arome.

Limoncello este servit de obicei ca digestiv, răcit și consumat într-un pahar mic. Este apreciat pentru gustul său revigorant și aroma sa intensă de lămâie. De-a lungul timpului, limoncello a devenit popular în întreaga lume și este adesea folosit și în preparate culinare, cum ar fi deserturile sau cocktailurile.

Cum a aparut aceasta reteta?

Istoria exactă a apariției retetei de Limoncello nu este cunoscută în detaliu, dar se crede că băutura are origini în sudul Italiei, în special în regiunea Campania și pe coasta Amalfi. Există mai multe legende și povești despre cum a fost creat Limoncello.

Una dintre povești susține că reteta a fost creată în secolul al XX-lea de către o femeie pe nume Maria Antonia Farace, care locuia în insula Capri. Se spune că ea a creat băutura folosind lămâi din grădina sa și a împărtășit-o cu prietenii și familia. Limoncello a devenit apoi popular în regiunea Amalfi și s-a răspândit treptat în întreaga Italie.

O altă teorie afirmă că Limoncello a fost inițial un digestiv preparat de călugării din mănăstirile din sudul Italiei. Se crede că ei foloseau lămâile pentru a crea o băutură aromată și revigorantă, care era servită în scopuri medicinale sau ca recompensă pentru oaspeți.

Indiferent de povestea exactă a originii sale, Limoncello a devenit rapid o băutură tradițională.  Apreciată în regiunile de coastă ale Italiei, în special în jurul orașelor Sorrento, Amalfi și Capri. De acolo, popularitatea sa s-a extins la nivel național și internațional. A devenit un simbol al bucătăriei italienești și al ospitalității italiene.

Limoncello cu alcool

Fel de mâncare: digestiv
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: Aromă intensă de lămâie, Băutură alcoolică aromată, Băutură digestivă italiană, Băutură italiană, bautura racoritoare, Cocktail cu Limoncello, Coji de lămâie, Cum să faci Limoncello, Desert cu Limoncello, Digestiv cu lămâie, Infuzie de lămâie, Lămâi din regiunea Amalfi, Lămâi organice, limoncello, Limoncello autentic., Limoncello homemade, Producție tradițională, Rețetă Limoncello, Sirop de zahăr, Tradiție italiană

Ingrediente

  • 10-12 lămâi (preferabil lămâi organice, deoarece veți folosi coaja)
  • 750 ml alcool etilic de 95% vol. sau vodcă de înaltă calitate
  • 700 g zahăr alb
  • 750 ml apă

Mod de preparare

  • Spălați bine lămâile pentru a elimina orice reziduuri sau ceară. Folosiți un cuțit sau un zesteur pentru a îndepărta doar partea galbenă a cojilor de lămâie. Asigurați-vă că nu adăugați partea albă, deoarece poate conferi un gust amar Limoncelloului.
  • Puneți cojile de lămâie într-un borcan de sticlă mare și adăugați alcoolul etilic sau vodca. Acoperiți bine borcanul și lăsați-l să stea într-un loc întunecat și răcoros timp de aproximativ 1-2 săptămâni. Acest proces de infuzie va permite aromei de lămâie să se elibereze în alcool.
  • După perioada de infuzie, pregătiți un sirop de zahăr. Într-un vas, amestecați apa și zahărul și lăsați-l să fiarbă la foc mediu. Reduceți căldura și continuați să amestecați până când zahărul s-a dizolvat complet. Lăsați siropul să se răcească complet.
  • După ce siropul de zahăr s-a răcit, strecurați alcoolul infuzat de lămâie pentru a elimina cojile și transferați-l într-un alt recipient. Adăugați treptat siropul de zahăr peste alcoolul infuzat, amestecând constant.
  • Acoperiți recipientul și lăsați Limoncello să se odihnească timp de încă o săptămână sau două într-un loc răcoros și întunecat. Această perioadă de așteptare permite aromei să se amestece și să se dezvolte.
  • După perioada de odihnă, Limoncello este gata de consum. Puteți să-l serviți rece, direct din frigider sau păstrându-l în congelator pentru a-l răci și mai mult. Se servește de obicei în pahare mici de shot.

Rețeta poate fi ajustată în funcție de preferințe personale. Dacă doriți un Limoncello mai dulce, puteți adăuga mai mult sirop de zahăr. De asemenea, puteți experimenta cu timpul de infuzie pentru a obține intensitatea de lămâie dorită.

Daca v-a placut reteta de astazi aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook Tiktok sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close