Limba cu masline, ciuperci si sos de rosii

716

 

Limba cu masline, ciuperci si sos de rosii
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: aperitiv, fel principal, limba de porc, limba de vita, mancare de masline

Ingrediente

Pentru limba

  • 1,5 limba de vita
  • 2 cepe medii
  • 2 tulpini de telina
  • 2 morcovi medii
  • 2 foi dafin

Pentru sos

  • 4-5 linguri pasta de rosii
  • 300 g amestec masline, fara samburi
  • 3 linguri ulei vegetal
  • sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita faina
  • 1 ceapa
  • 2 foi dafin

Mod de preparare

  • Limba se taie in 4 bucati si se pune la fiert cu sare.
  • O lasam la fiert cca 40 de minute si adaugam legumele taiate in bucati mari. (1 ceapa, morcovii, tulpinile de telina si 2 foi de dafin)
  • Cand limba a fiert bine, se scoate si se lasa usor la racit, apoi se curata de pielita. Apa nu se arunca.
  • Taiem felii subtiri limba si o lasam deoparte.
  • Ne apucam de sos. Punem la incins uleiul si prajim o ceapa tocata marunt, pana devine translucida.
  • Cand ceapa s-a prajit, puneti 1 polonic din apa in care a fiert limba si legumele.
  • Puneti ciupercile taiate felii. Lasati sa dea in 1-2 clocote.
  • Adaugati rosiile. Lasam la fiert 5 minute.
  • Puneti acum feliile de limba, maslinele, foile de dafin, boabe de piper, sare dupa gust si inca 1-2 polonice din apa in care a fiert limba. Feliile de limba trebuie sa fie acoperite cu sos, mai puneti apa daca mai este nevoie, pana le veti acoperi complet.
  • Acoperiti si lasati la fiert, la foc mediu, 30 de minute.
  • Cu 10 minute inainte de a opri focul, faceti un rantas din faina si cateva lingurite de sos, apoi il adaugati in mancare pe a-l ingrosa usor.
  • Cand timpul a trecut, se opreste focul, se lasa cateva minute la odihnit si sunteti gata de servit.

Limba cu masline, ciuperci si sos de rosii, o mancare gustoasa care se serveste si fierbinte dar si rece.  Mancarurile cu limba, la fel ca cele cu organe, in general,  sunt unele carora li se face o imensa nedreptate.  Ar merita sansa unei reevaluari, pentru ca limba este un muschi fin si matasos, atunci cand este gatita cum trebuie este chiar delicioasa. In plus, limba nu pune mari probleme in ceea ce priveste prepararea. Nu este deloc pretentioasa si orice persoana cu un grad mediu de pricepere in bucatarie o poate gati la perfectie.

Tips!

  • Fie ca gatiti limba de porc sau de vita, fierberea preliminara, cu legume, este obligatorie.
  • Puteti adauga si cativa catei de usturoi in sosul de rosii, pentru un plus de aroma.
  • Daca va ramane apa in care au fiert legumele si limba, pastrati-o. Se pastreaza la frigider pana la 7 zile, si o puteti folosi in alte sosuri.
  • Aveti grija la cantitatea de sare, maslinele s-ar putea sa fie deja sarate. Cel mai bine le spalati in 2 ape inainte de a le adauga in sos.
  • Serviti mancarea de limba cu masline cu cartofi nature. Cartofi simpli, fierti, stropiti cu unt topit. La fel de bine se poate servi si cu mamaliguta, o portie de orez sau paste fierte.

Pentru mai multe retete urmariti-ne si pe Facebook aici.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close