Lichior de oua cu alcool

380

Lichior de oua

Preparare20 mins
Timp de gătire10 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: Bauturi
Cuvânt cheie: bautura de casa, Eggnog, Eierlikör, lichior cu alcool, lichior de oua
Porţii: 1 litru

Ingrediente

  • 6 galbenusuri
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 200 ml Rom, Whiskey, Brandy, Coniac sau Scotch.
  • 1 pastaie de vanilie

Mod de preparare

  • Intr-o oala pune la foc mic, laptele si smantana pentru frisca.
  • Pastaia de vanilie se despica si se razuieste semintele din interior. Adaugati in oala cu lapte, inclusiv pastaia.
  • Laptele trebuie sa fiarba pana la primul clocot, apoi se opreste focul.
  • Intr-un castron mixati bine cele 6 galbenusuri cu zahar, pana obtineti o textura cremoasa.
  • Puneti o oala cu apa la fiert, pentru a gati baza de lichior la aburi.
  • Strecurati laptele pentru a indeparta resturile de vanilie si pastaia.
  • Turnati acum laptele peste galbenusuri, usor, amestecand in continuu cu o spatula.
  • Tineti castronul deasupra aburilor. Atentie, castronul nu trebuie sa atinga apa fierbinte. Se amesteca cu spatula pana cand compozitia se infierbanta.
  • Se lasa crema de baza sa se raceasca usor.
  • Masurati acum cantitatea de alcool si amestecati-o in compozitie.
  • Se serveste cu frisca batuta si fulgi de ciocolata.

Lichior de oua, o bautura cremoasa si catifelata pentru mesele festive. O bautura de casa din ingrediente sigure si fara conservanti.

Considerat o bautura festiva, lichiorul de oua isi are originea in Marea Britanie, consumat inca din secolul XVIII. Insa, reteta a fost adoptata si de alte tari.

Bautura este cunoscuta sub numele de „Eggnog„ in America, si este consumata in special in seara de Craciun, Revelion si de Ziua Recunostintei. In Germania bautura este consumata de Paste si se numeste „Eierlikör „ . Modul de preparare este acelasi, doar ca alcoolul adaugat este vodka.

Tips!
  • Bautura se toarna in sticle care se astupa bine si se depoziteaza la frigider. Reteta de mai sus nu contine oua crude, se poate conuma imediat ce s-a racit, dar aroma se va definitiva dupa cateva zile la frigider.
  • Pentru reteta cu ou crud, se recomanda pastrarea la frigider cel putin o saptamana inainte ca aceasta sa fie consumat, timp in care alcoolul macereaza ouale.
  • Daca nu esti fan lactate, poti opta pentru lapte vegetal, fiind cel mai putin aromat.
  • Bautura este foarte buna rece, iar pentru cei care nu consuma alcool, il puteti inlocui cu esenta de rom.
  • O idee buna este sa imbuteliati acest lichior de oua in sticle mai mici, sa le ornati de sarbatoare si cu etichete hand-made si sa le faceti cadou celor dragi.

Sarbatorile de iarna iti umplu sufletul de bucurie pentru ca vei fi cu cei pe care-i iubesti. Iar daca esti gazda, pregatesti retetele noastre traditionale, dar te gandesti si la ceva ce i-ar surprinde pe invitati. Oaspetii se vor simti rasfatati daca nu cumva va fi prima oara in viata lor cand gusta asa ceva.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close