Lechon – Purcel la protap in stil filipinez

195

Lechon este un fel de mâncare tradiționala filipineza, care constă într-un purcel întreg (uneori și alte animale, cum ar fi vită sau capră) gătit la proțap. Este considerat unul dintre cele mai populare și apreciate preparate din bucătăria filipineză. Este adesea servit la sărbători, evenimente speciale și festivități.

Gătitul se face la proțap, adică purcelul este înfipt pe un cârlig metalic și este rotit deasupra unui foc de cărbuni sau lemn. În timpul procesului de gătire, se stropește carnea cu sosuri sau marinade pentru a-i intensifica aromele și a obține o crustă crocantă pe exterior.

Lechon este adesea servit cu sosuri și garnituri precum sos de soia, sos de lechon (care este un sos din suc de carne de porc), orez și diverse salate. Carnea din interiorul purcelului este suculentă și fragedă, iar pielea de pe exterior devine crocantă și extrem de gustoasă.

Este considerat un fel de mâncare festiv și aduce oamenii împreună pentru a celebra și a se bucura de un festin delicios.

Cu ce se serveste aceast preparat?

Lechon, fiind un fel de mâncare festiv și spectaculos, este adesea servit în cadrul unor evenimente speciale și sărbători. În Filipine, este adesea acompaniat de următoarele garnituri și sosuri:

 1. Sos de lechon: Acest sos este preparat din sucul scurs de la gătitul lechonului. Este mai apoi fiert și condimentat cu usturoi, ceapă și alte arome. Sosul de lechon este servit pentru a îmbunătăți gustul cărnii și pentru a adăuga o notă de umiditate.
 2. Sos de soia. Sosul de soia este adesea folosit pentru a adăuga o notă de umami și savorare cărnii de lechon. Poate fi servit separat sau poate fi utilizat ca o marinadă în timpul gătitului.
 3. Bagoong. Bagoong este o pastă de pește sărată și fermentată care este adesea servită alături de lechon. Acesta adaugă o notă sărată și umami și poate fi utilizat ca o dip pentru bucăți de carne de lechon.
 4. Orez: Orezul fiert este un acompaniament clasic pentru lechon. Poate fi servit simplu sau poate fi preparat sub forma de bai (un fel de pilaf filipinez) sau de sinangag (orez prăjit cu usturoi).
 5. Salate proaspete. Salata de varză sau salata de mango verde, sunt adesea servite alături de lechon pentru a adăuga o notă de prospețime și pentru a echilibra gusturile bogate ale cărnii.

Este important să menționăm că garniturile și sosurile pot varia în funcție de regiunea și preferințele personale. Lechon este o mâncare versatilă și poate fi servit cu o varietate de arome complementare.

De cat timp am nevoie pentru a prepara aceasta reteta?

Prepararea lechon-ului necesită timp și planificare adecvată datorită dimensiunii mari a purcelului și metodei de gătit la protap. Timpul necesar pentru prepararea lechon-ului poate varia în funcție de dimensiunea purcelului și de alte variabile. În general, ia în considerare următorii factori:

 1. Marinare: Purcelul trebuie să fie marinat timp de cel puțin 12 ore sau ideal peste noapte în marinada pregătită. Acest pas necesită timp pentru ca aromele să se infiltreze în carne și să o facă mai suculentă.
 2. Uscarea: După marinare, purcelul trebuie lăsat să se usuce în aer timp de aproximativ o oră înainte de gătire. Acest proces ajută la formarea unei cruste crocante pe pielea lechon-ului în timpul gătitului.
 3. Gătitul la protap. Gătitul propriu-zis la protap poate dura între 4 și 6 ore, în funcție de dimensiunea purcelului și de focul de cărbuni. Este important să rotești purcelul periodic pentru a se găti uniform și pentru a obține o crustă crocantă pe toate părțile.
 4. Odihna și felierea: După gătit, lechon-ul trebuie lăsat să se odihnească timp de 20-30 de minute înainte de a fi feliat. Acest lucru permite ca sucurile să se redistribuie în carne și facilitează felierea.

În total, procesul de preparare al lechon-ului poate dura aproximativ 18-24 de ore, luând în considerare marinarea, uscarea și gătitul în sine. Este important să acorzi suficient timp pentru a te asigura că lechon-ul este gătit corespunzător și are o crustă crocantă și cărnățica suculentă.

Lechon la protap

Timp de gătire1 day
Timp total1 day
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Filipineza
Cuvânt cheie: cum facem purcel la protap, Felie de lechon, Garnituri pentru lechon, Lechon, Lechon filipinez, Lechon la protap, Lechon pentru sărbători, Mâncare tradițională filipineză, marinada pentru purcel de lapte, Preparare lechon, purcelus la protap, Rețetă de lechon, Sosuri pentru lechon

Ingrediente

 • Un purcel întreg, curățat și igienizat (asigură-te că dimensiunea purcelului este potrivită pentru protapul pe care îl folosești)
 • 8 căni de apă
 • 1 cană de suc de lămâie proaspăt stors
 • 1 cană de sos de soia
 • 1 cană de suc de ananas
 • 10 căței de usturoi, zdrobiți
 • Frunze de dafin
 • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

 • Într-un vas mare, amestecă apa, suc de lămâie, sos de soia și suc de ananas. Adaugă usturoiul zdrobit și frunzele de dafin. Acesta va fi amestecul tău de marinadă pentru lechon.
 • Pune purcelul într-un vas suficient de mare pentru a-l acoperi cu marinada. Toarnă marinada peste purcel, asigurându-te că este bine acoperit. Masează ușor marinada în piele și în interiorul purcelului. Lasă-l să se marineze în frigider timp de cel puțin 12 ore, sau ideal peste noapte.
 • În ziua gătitului, scoate purcelul din marinadă și lasă-l să se usuce în aer timp de aproximativ o oră. Acest lucru va ajuta la formarea unei cruste crocante în timpul gătitului.
 • Înainte de a aprinde protapul, pregătește cărbunii și asigură-te că sunt bine aprinși și ard într-un foc constant.
 • Prinde purcelul cu ajutorul unor cârlige metalice în zonele potrivite pentru a-l putea fixa de protap.
 • Așază purcelul fixat pe protap și rotește-l la o înălțime potrivită deasupra focului de cărbuni.
 • Cu ajutorul unei perii, unse purcelul cu marinadă în timpul gătitului pentru a menține carnea suculentă și a obține o crustă crocantă pe piele. Repetă acest proces la fiecare 30 de minute pe parcursul gătitului.
 • Gătește purcelul la protap timp de aproximativ 4-6 ore, sau până când pielea devine crocantă și carnea este fragedă și bine gătită. Asigură-te că rotești purcelul în mod regulat pentru a se găti uniform.
 • După ce purcelul este gătit, scoate-l de pe protap și lasă-l să se odihnească timp de 20-30 de minute înainte de a-l felia.
 • Servește lechonul cu garnituri precum sos de lechon, sos de soia, orez și salate

Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close