Lebar de casa, lebarvurst sau maios
Echipament
- masina de tocat
Ingrediente
- 1 ficat de porc
- 1 plaman de porc
- 1 inima de porc
- 1 buc slanina de porc
- 500 g carne de porc
- foi de dafin
- 2-3 cepe
- sare si piper dupa gust
- ienibahar
- organe/ mate, groase de porc
Mod de preparare
- Intr-o oala mare puneti la fiert carnea, slanina si organele de porc. Adaugati sare, piper, foi de dafin si ienibahar.
- Spuneaza de cateva ori in timpul fierberii si adauga ceapa taiata in 4.
- Cand s-a fiert, scoateti totul intr-un castron mare si lasati la racit. Apa nu se arunca, aceasta se va refolosi.
- Taiati carnea, slanina, ceapa si organele in bucati si dati-le prin masina de tocat, chiar si de doua ori, pentru a se forma o pasta, asemenea pateului.
- Daca compozitia este prea groasa, se pune putina apa din oala in care au fiert si se amesteca bine cu mana. Condimentati cu sare si piper.
- Incepeti sa umpleti matele (spalate bine cu apa si otet) cu acest mix. Legati-le la ambele parti.
- Odata ce ati terminat, intepati lebarul cu un ac pentru anu plesni in procesul de fierbere.
- In oala in care au fiert initial, se mai adauga apa, daca este nevoie, si se pun din nou la fiert pentru inca 30 de minute.
- Scoateti lebarul din oala, puneti-l pe un tocator de lemn si adaugati o greutate deasupra.
- Cand s-a racit, se pastreaza in frigider pana la servire.
Lebar de casa, lebarvurst sau maios o reteta traditionala, pe care o preparam pentru sarbatorile de Craciun. Reteta difera usor in functie de regiunile tarii. Am vazut diferite retete cu orez, usturoi, cimbru, morcov, oua etc. Pana la urma fiecare gospodina le pregateste dupa placul familiei. Asa ca nu exista o reteta corecta
al acestui preparat.
Tips!
Cantitatea de ficat nu trebuie sa depaseasca 30 % din cantitatea de carne si organe. Cu cat are mai mult ficat, cu atata el devine mai „aspru”, mai greu de intins pe paine si mai amarui. Altii spun ca ficatul ar trebui sa fie 15% sau 75%… Deci, ramane la alegerea ta, sa-l prepari dupa placul tau.
Origine reteta
In cercetarile mele de a descoperi originea retetei, am fost surprinsa sa citesc ca produsul in sine este de origine germano-austriaca-maghiara. Cum ii spune si numele. Leberwurst (lb. germana inseamna carnat de ficat), iar máj (mai) inseamna ficat in lb. maghiara. La noi a intrat cu niste secole in urma mai intai prin Ardeal, Banat si Bucovina si s-a raspandit relativ recent in restul tarii. Deosebirea intre lebar si leberwurst este in primult rand ficatul. Romanii pun ficatul de porc iar nemtii ficatul de vita. De asemena sunt o multime de tari in Europa care o gatesc: Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Lituania, Polonia, Serbia, Slovenia, etc.
Sper ca te-am ajutat in alegerea corecta a reteti de lebar de casa. Spor la gatit!
Iti las aici si alte mezeluri pentru masa de Craciun: