Lasagna cu vinete
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
- 2 vinete
- 2 linguri ulei de masline
- 450 g carne tocata de vita (slaba)
- 1 ceapa tocata
- 2 lingurite usturoi pisat
- 680 ml sos marinat ( este un suc de rosii cu ceapa, usturoi, oregano si ulei de masline)
- 450 g branza ricotta
- 1/2 lingurita contimente italienesti
- 1 ou
- 1/2 cana parmesan
- 2 cani mozzarella
- 1 lingura patrunjel tocat
- sare, piper dupa gust
- putin ulei
Mod de preparare
- Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius. Pregateste vasul pentru copt uns cu ulei.
- Taie cele doua vinete pe lungime in felii subtiri
- Cu ajutorul unei pensule, ungeti feliile de vinete cu ulei de masline si condimentati-le cu sare si piper.
- Puneti vinetele la cuptor si coaceti-le timp de 15-20 de minute. Daca acestea lasa multa zeama, cand le scoateti, asezati-le pe un prosop de hartie.
- Cat timp vinetele sunt la cuptor, pregatim sosul. Intr-un vas mare puneti ulei de masline si lasati-l sa se incinga.
- Puneti in vas carnea tocata, sare si piper dupa gust.
- Gatiti carnea pentru 5-6 minute pana cand aceasta capata culoarea maronie.
- Adauga ceapa si continuati sa gatiti 3-4 minute. Adaugati usturoiul.
- Dupa 30 de secunde adaugam si sosul marinat. Oprim focul dupa 5 minute.
- Intr-un castron punem branza ricotta, condimente italienesti, oul batut, parmesan, sare si piper. Amestecam totul foarte bine.
- Pregatim vasul de cuptor pentru incorporarea ingredientelor, cu putin ulei pe toata suprafata.
- Se va adauga acum un rand de sos, unul de vinete, mixul de ricotta, si un rand de mozzarella. Repetati procesul pana la epuizarea ingredientelor.
- Acoperiti vasul si lasati-l la cuptor 30 de minute. Luati capacul de pe vas si mai lasati-l 10 minute.
- Cand lasagna este gata, ornati cu patrunjel si in aprox. 10 minute este gata pentru servire.
- Pofta buna! 🙂
Notes
Lasagna cu vinete pentru iubitorii de mancare italiana. O varianta a retetei traditionale, cu mai putini carbohidrati. Gaseste mai multe retete italiene aici!
Scurta istorie a retetei traditionale…
Lasagna sau „lazane“ reprezintă o specialitate de paste făinoase cu ouă care sunt de fapt nişte paste plate şi late, foile având dimensiuni mai mari decât clasicii tăiţei. După unii istorici culinari, lasagna ar fi unul dintre cele mai vechi tipuri de paste. Preparatul cu acelaşi nume, se referă la acea mâncare făcută cu mai multe foi de paste, care au între ele un sos, alternativ cu alte ingrediente, precum carnea tocată sau legumele.
Dezbaterea continua!
Poate nu stiai acest lucru, dar lasagna se spune ca nu este originara din Italia. Originea lasagnei poate fi urmarita pana in Grecia Antica. Numele de `lasagna`este derivate din cuvantul grecesc `laganon`care este prima forma cunoscuta de paste.
Numeroase tari au dezbatut ani la rand cine si cum a inventat prima reteta. Desigur, italienii pretend ca ei ar fi fost primii. Unele guri spun ca acestia ar trebui apreciati pe buna dreptate pentru ca au perfectionat aceasta reteta.
Iar, cercetatorii din Marea Britanie au descoperit o carte de bucate ce continea o reteta de lasagna. Reteta dateaza inca din anul 1390, intarindu-le astfel afirmatia ca ei ar fi creat prima lasagna.