Lasagna cu spanac si ciuperci

482

 

Lasagna cu spanac si ciuperci

Preparare25 minutes
Timp de gătire45 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: fel principal, lasagna, lasagna cu ciuperci, lasagna cu spanac, paste cu ciuperci, paste cu spanac, reteta cu paste, reteta simpla
Porţii: 8

Ingrediente

  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 ceapa medie, tocata marunt
  • 225 g ciuperci, la conserva, scurse bine
  • 1-2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 450 g spanac proaspat
  •  sare si piper dupa gust
  • 250 g ricotta
  • 2 oua batute
  • 200 g pasta de rosii
  • 12 foi pentru lasagna, fierte
  • 50 g parmezan, razuit
  • 140 g mozzarella, razuita

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 175 grade Celsius si pregateste vasul pentru cuptor, uns cu putin ulei la interior.
  • Incinge uleiul la foc mediu, intr-o tigaie incapatoare si prajeste 10 minute ceapa cu ciupercile, amestecand ocazional.
  • Adauga usturoiul, spanacul si sare. Daca tigaia nu este atat de mare, pune spanacul in transe, se va inmuia in timpul gatirii.
  • Intr-un castron amesteca ricotta, ouale, sare si piper.
  • Incepeti asamblarea. Puneti pasta de rosii la fundul vasului, apoi un rand de paste foi.
  • Adaugati peste foi jumatate din cantitatea de mix ricotta- ou.
  • Presarati parmezan si mozzarella.
  • Puneti jumatate din cantitatea de spanac si ciuperci. Adauga si cateva linguri de pasta de rosii.
  • Intinde inca un rand de paste, mix de ou si ricotta, si pasta de rosii.
  • Pune acum ultimul rand de paste, restul de pasta de rosii, parmezan si mozzarella.
  • Acopera vasul cu folie de aluminiu.
  • Dati la cuptor 30 de minute, indeparteaza folia si mai lasa 10-15 minute, pana cand branzeturile se maronesc usor.
  • Pofta buna!

Lasagna cu spanac si ciuperci- ne plac mult pastele dar si ciupercile, spanacul iar rețeta aceasta, ne aduce o savoare rara.

Tips!
  • Poti folosi ciuperci la conserva, congelate sau proaspete.
  • Cu toate ca preferam spanacul proaspat, daca nu aveti la indemana, puteti folosi si cel congelat.
  • Odata ce s-a racit, lasagna se poate pastra si la congelator. Pentru reincalzire se scoate cu cel putin o ora inainte, apoi se poate da la cuptor sau microunde.
  • Pentru varianta de post sau vegana, renuntati la branzeturi sau cautati in comert alt fel de branza vegetala.
  • Pentru foile de paste, puteti folosi paste care se fierb sau paste care nu necesita fierbere.
Cum fierbem corect foile pentru lasagna

Pune o oala mare cu apa la foc. Adauga sare si putin ulei, astfel foile nu se vor lipi intre ele. Cand apa incepe sa clocoteasca, da focul mic la aragaz si pune cate 3 foi la fiert. Cand acestea au fiert se ridica singure la suprafata. Repeta procesul cu restul foilor din pachet. Sunt gospodine care sar peste acest pas si nu fierb inainte pastele. Daca folositi mult sos, preparatul fiind acoperit, acestea vor fierbe singure la cuptor. Cel mai bine citesti instructiunile de pe ambalaj si le respecti pe acelea.

Alte retete de lasagna incercate de noi

Scurta istorie a retetei traditionale…

Lasagna sau „lazane“ reprezintă o specialitate de paste făinoase cu ouă care sunt de fapt nişte paste plate şi late, foile având dimensiuni mai mari decât clasicii tăiţei. După unii istorici culinari, lasagna ar fi unul dintre cele mai vechi tipuri de paste. Preparatul cu acelaşi nume, se referă la acea mâncare făcută cu mai multe foi de paste, care au între ele un sos, alternativ cu alte ingrediente, precum carnea tocată sau legumele.

Dezbaterea continua!

Poate nu stiai acest lucru, dar lasagna se spune ca nu este originara din Italia. Originea lasagnei poate fi urmarita pana in Grecia Antica. Numele de `lasagna`este  derivate din cuvantul grecesc `laganon`care este prima forma cunoscuta de paste.

Numeroase tari au dezbatut ani la rand cine si cum a inventat prima reteta.  Desigur, italienii pretend ca ei ar fi fost primii. Unele guri spun ca acestia ar trebui apreciati pe buna dreptate pentru ca au perfectionat aceasta reteta.

Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit o carte de bucate ce continea o reteta de lasagna. Reteta dateaza inca din anul 1390, intarindu-le astfel afirmatia ca ei ar fi creat prima lasagna.

Aboneaza-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai interesante retete culinare. De asemenea, ne poti urmari pe Facebook dar si pe Instagram.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close