Lahmacun
Ingrediente
Pentru aluat
- 250 g faina
- 1/2 lingurita zahar
- 3 g drojdie uscata sau 12 g proaspata
- 160 ml apa
- 5 g sare
- 1/2 lingura ulei de masline
Pentru topping
- 2 rosii medii, injumatatite
- 1/2 ceapa tocata fin
- 2 catei usturoi
- patrunjel
- 200 g carne tocata de miel sau vita
- 1 lingura pasta de ardei rosu, picant
- 1 lingura pasta de rosii
- sare si piper dupa gust
Pentru servire
- patrunjel tocat
- felii de rosii
- castraveti murati
Mod de preparare
- Amesteca ingredientele pentru aluat si lasa la dospit 1-2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
- Cand timpul a trecut, imparte aluatul in 6-8 parti egale. Formeaza coca in mici mingii si mai lasa la crescut 10-15 minute.
- Incinge cuptorul la 300 de grade celsius.
- Pregatim si umplutura. Indeparteaza semintele si zeama rosiilor.
- Toaca rosiile, ceapa, usturoiul si patrunjelul foarte fin. Amesteca-le. Daca mixul isi mai lasa zeama, scurge-o.
- Intr-un castron mare pune carnea tocata, legumele tocate, pasta de rosii, de ardei , sare si piper.
- Pe o suprafata infainata formeaza acum lipii subtiri, din aluat.
- Puneti mix de carne pe fiecare lipie.
- Dati pe rand la cuptor pentru cca. 5-7 minute.
- Se serveste calda, cu garnitura la alegere.
- Pofta buna!
Lahmacun este o mâncare de stradă turcească cunoscută și ca pizza turcească. Conține o bază de aluat subțire si amestec de carne tocată.
Lahmacun provine din sud-estul Anatoliei. Este o mâncare a nomazilor, concepută pentru a fi rapid și ușor de făcut pe drum și pentru a fi mâncată cu mâna, oriunde te-ai afla. Este o mâncare de stradă, în stil vechi. În prezent, este vândută la standurile de stradă din Turcia, dar o poți găsi și la snack bar-urile și restaurantele din Europa.
În Turcia, Sanliurfa este locul ideal pentru a încerca lahmacun. Cuptoare imense sunt încinse în fiecare zi pentru a coace sute de pizze crocante în jurul orei prânzului.
Pizza turcească diferă de surata sa italiană în anumite aspecte. Blatul este mai subțire, topping-urile sunt aplicate într-un singur strat și, cel mai important, o pizza turcească nu conține brânză.
În Europa, se spune că lahmacun este un fel de mâncare turcesc, dar nu toată lumea este de acord cu această ipoteză. Originea pizzei arabe este subiect de controversă în diferite țări, inclusiv Armenia, Grecia, Siria și Liban.
Lahmacun este cu adevărat gustoasă când o servești cu pătrunjel proaspăt sau piyaz, o salată de pătrunjel, roșii și ceapă. Ultimul ingredient esențial este o cantitate generoasă de suc de lămâie proaspăt stors.
Daca v-a placut reteta de astazi , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.