Kugelhopf sau guguluf-chec cu portocala, stafide si migdale

495

 

Kugelhopf sau guguluf - chec cu portocala, stafide si migdale.

Preparare30 minutes
Timp de gătire35 minutes
La frigider10 hours
Timp total11 hours 5 minutes
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Austriaca
Cuvânt cheie: chec cu migdale, chec cu portocala, desert, gugelhopf, guguluf, kugelhopf, stafide

Echipament

  • Cuptor
  • Robot de bucatarie

Ingrediente

Pentru aluat

  • 250 g faina
  • 150 g oua
  • 30 g zahar
  • 10 g drojdie proaspata
  • esenta de portocale, dupa gust
  • 5 g sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • 100 g stafide
  • 125 g unt gras, 80%
  • fulgi de migdale

Pentru sirop

  • 120 g zahar
  • 80 g apa
  • esenta de portocale

Pentru ornat

  • zahar pudra

Extra

  • 60 g unt topit

Mod de preparare

  • In vasul robotului de bucatarie, puneti zaharul, faina, esenta de portocale si coaja, ouale si sarea. Practic toate ingredientele cu exceptia untului, stafidelor si fulgilor de migdale.
  • Atasati carligul la robotul de bucatarie si framantati usor timp de 8-10 minute.
  • Lasati robotul sa mearga in continuare si puneti in 3-4 transe si untul.
  • Cand untul s-a incorporat, varsati si stafidele.
  • Ungeti un castron mare cu putin ulei, la interior. Transferati aluatul cu o spatula de cauciuc.
  • Acoperiti castronul cu o folie si dati la frigider 8 ore sau peste noapte. Aluatul trebuie sa se raceasca foarte bine pentru a putea fi modelat.
  • Pregatiti forma pentru guguluf. Se unge la interior cu ulei si se pun fulgii de migdale. Invartiti tava pentru a imprastia fulgii pe toata suprafata interioara a acesteia.
  • Presarati faina pe suprafata de lucru. Asezati aluatul si cu mainile faceti o gaura in interior pentru a forma un covrig mare. Acest covrig ul veti aseza in tava pentru guguluf. Aveti grija ca grosimea covrigului sa fie aceiasi de jur imprejur.
  • Acoperiti tava cu o folie de plastic si mai lasati aluatul la crescut pana cand isi dubleaza volumul. cca 2 ore
  • Cand timpul s-a scurs, se da la cuptor pentru 35-40 de minute, la 170 de grade.
  • Intre timp pregatim siropul. Intr-o oala puneti apa si zaharul si dati la fiert. Amestecati cu o spatula, pana cand zaharul se topeste integral.
  • Se lasa acum la racit, apoi se adauga esenta de portocale.
  • Scoateti guguluful din tava si cu o pensula, ungeti-l bine cu untul topit, pe toata suprafata.
  • Ungeti-l acum si cu siropul pregatit, la fel, pe toata suprafata, inclusiv in gaura din mijloc.
  • Pudrati cu zahar si sunteti gata de servit.

Kugelhopf sau guguluf – chec cu portocala, stafide si migdale. Este o reteta de origine austriaca, asemanatoare ca si textura cu checul de la noi. Timpul de pregatire este relativ mare, dar se poate incepe de cu seara si continua a doua zi. Credeti-ma, este foarte bun si pufos, mertita orice efort. Are un gust si parfum minunat datorita portocalei, stafidelor si al migdalelor.

Originile acestui chec sunt inca disputate de Austria, Franta si Germania. Eu l-am gustat pentru prima data, in Austria, in urma unei vizite la Viena, acum 3 ani. O bucata mare de Kugelhopf acoperit cu zahar pudra, poate si cu o portie mica de frisca alaturi de o ceasca de melanj vienez este forma suprema a culturii desertului in Austria!

Guguluful este rotund, creste cand se coace si sare parca din forma atunci cand este rasturnat. Faptul ca  se pot rasturna atat de usor se datoreaza intendantilor oblice ale formei, dar mai ales datorita gaurii din mijloc. De asemenea, absenta cocai din mijloc permite trecerea caldurii din interior, iar prajitura se coace pe toate partile. Forma contribuie si ea la acest aspect si este un simbol al soarelui. Conform vechii credinte, soarele este un simbol al fericirii, si anume, al fericirii de a gusta din prajitura, daca discutam despre Guguluf!

Alte feluri de guguluf sunt : Kaisergugelkupf/Guguluf imperial, Germgugelkupf/ Guguluf cu drojdie și Mohngugelhupf/Guguluf cu mac, dar despre acestea vom vorbi in alta zi 😉  Pana atunci, spor la gatit Kugelhopf sau guguluf cu portocala, stafide si migdale.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close