Kugel de cartofi

119

 

Kugel de cartofi

Preparare20 mins
Timp de gătire1 hr
Timp total1 hr 20 mins
Fel de mâncare: fel principal, garnitura
Bucătaria: evreiasca
Cuvânt cheie: kugel de cartofi, reteta evreiasca, reteta pentru shabbat, reteta simpla evreiasca, reteta traditionala evreiasca, reteta traditionala pentru shabbat
Porţii: 6

Ingrediente

  • 10 cartofi medii, curatati si dati prin razuitoare
  • 2 cepe medii curatate si date prin razuitoare
  • 75 ml ulei vegetal
  • 5 oua
  • 2 lingurite rase de sare
  • 1 lingurita piper negru, proaspat rasnit
  • 1 lingurita praf de copt
  • optional : untura de pasare: gaină, rata, gasca

Mod de preparare

  • Curatam si radem cartofii si ceapa pe razatoarea mare. Punem cartofii intr-o strecuratoare si apasam pe ei pentru a scurge o parte din zeama lor.
  • Batem ouale cu sare si piper.
  • Amestecam foarte bine ouale cu legumele si uleiul. Adaugam si praful de copt.
  • Preincalzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
  • Ungem o tava de aproximativ 20×30 cm cu ulei sau cu untura de pasare si o dam in cuptor fara continut.
  • Cand este fierbinte, o scoatem pe plita aragazului cu mare grijă si turnam amestecul de oua si legume. Trebuie sa sfaraie cand punem cartofii in ea.
  • Dam la cuptor pentru o ora, o ora si jumatate pana cand suprafata preparatului este bine rumenit.

Kugel de cartofi este un preparat evreiesc, specific pentru ziua de Shabbat. Se servește cu smantana si cepsoara tocata deasupra.

Am ales să vă povestesc rețeta de Kugel de cartofi, dar există și Kugel cu tăiței sau cu amestec de legume.

Ce trebuie sa va mai spun este ca in mod traditional, la aceasta reteta de kugel de cartofi nu se folosește ulei, ci ”schmaltz”, adica untura obtinuta prin topire din grasimea gainilor de curte. Schmaltz-ul este folosit de altfel la multe preparate din bucataria evreiasca si da o savoare extraordinara preparatelor.

Kugel înseamnă în Yiddish budincă. E un preparat specific pentru ziua de Shabbat, când în tradiția evreiască nu e voie la gătit. Astfel se poate face cu o zi înainte. Tradiția a perfecționat în acest sens variante ale rețetei care se prepară la temperaturi mici pentru timp îndelungat, în așa fel încât în ziua servirii să fie fierbinte. Nu e cazul la noi.

Ultimul aspect, pentru o crusta corecta pe laterale si fund, tava trebuie sa fie metalica la acest preparat, nu ceramica. (daca aveti).

Tradițional Kugel-ul se servește cu smântână și cepșoară tocată deasupra. Puteți face așa sau îl puteți savura cu ceva castraveți murați, în special dacă aveți din cei murați la soare. Aceștia sunt un alt produs tradițional dus de evreii așkenazi din România în America, mai exact în New-York unde sunt cele mai mari comunități. Rețeta păstrează atât usturoiul cât și mărarul, fiind identici cu cei făcuți la noi. De altfel, alături de pastramă, adusă în Lumea Nouă tot de evreii de pe la noi și de prin jur alcătuiesc un sendviș celebru, New York Pastrami.

Daca v-a placut reteta de astazi, kugel de cartofi , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close