Kofta- frigarui libaneze

798

Kofta- frigarui libaneze

Preparare20 minutes
Timp de gătire15 minutes
Timp total35 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Libaneza
Cuvânt cheie: carne de miel, carne la gratar, frigarui, kofta, mici libanezi, reteta libaneza, reteta orientala
Porţii: 4

Echipament

  • Gratar

Ingrediente

Pentru kofta

  • 450 g carne de miel tocata
  • 60 g bulgur sau quinoa
  • 1 lingurita chimion
  • 1 lingurita sare de mare
  • 1 lingurita ras el hanout (condiment, se gaseste in comert)
  • 1/4 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita piper macinat
  • patrunjel tocat
  • 1 lingura frunze de menta tocate
  • 1 ceapa mica

Pentru sosul de iaurt si tahini

  • 80 g tahini
  • 4 catei usturoi pisat
  • 1/4 lingurita sare de mare
  • 240 g iaurt grecesc
  • 2 lingurite si jumatate zeama de lamaie
  • 2 linguri frunze de patrunjel tocate
  • piper cayenne, dupa gust

Mod de preparare

  • Puneti toate ingredientele pentru kofta, cu exceptia cepei, intr-un castron
  • Razuiti ceapa peste amestecul din castron.
  • Amestecati cu mana toate ingredientele .
  • Carnea se imparte in 8 parti egale. Incepeti sa formati kofta, ca niste mici, lungi de 10 cm.
  • Daca vreti sa folositi si bete pentru frigarui, acestea se pun in mijlocul micului, se preseaza inauntru si se inveleste cu carne.
  • Cand ati terminat sa formati cei 8 kofta, ii puteti frige la gratar afara, la aragaz sau la tigaie cu putin ulei.
  • In 6-8 minute ei vor fi gata, indiferent de modalitatea aleasa.
  • Pregatim si sosul. Intr-un caston punem pasta de tahini, usturoi si sare. Amestecam
  • Adaugam apoi iaurtul, zeama de lamaie, patrunjel.
  • Daca sosul este prea gros, se poate subtia cu putin lapte sau apa.
  • Se adauga dupa gust, piper, sare si zeama de lamaie, daca mai este nevoie.

Kofta- frigarui libaneze cu carne tocata de miel si o multime de condimente, acompaniat cu un sos cremos de iaurt si tahini. Perfecte pentru gratar. Daca nu sunteti fan tahini, puteti pregati sosul tzatziki, gasiti reteta aici. 

In cea mai simpla forma, koftasul consta din bile de carne tocata, de obicei carne de vita sau miel, amestecata cu mirodenii si / sau ceapa. In India, Turcia si Iran, koftasul este, de obicei, din miel, carne de vita, carne de oaie sau carne de pui. Soiurile grecesti si cipriote sunt de obicei facute din carne de vita, de vitel, de porc sau amestecuri ale acestora.

Kofta sau kafta, are in plus fata de preparatele libaneze, un puternic parfum de menta, care trezeste toate aromele si da un plus de savoare. Ras el hanout este un amestec de condimente specific libanez. Contine: coriandru, chimion, cardamom, scortisoara, piper negru, anason, chilli, curcuma, boia dulce, ghimbir, usturoi, cuisoare, nucsoara, chimen negru. Se gaseste foarte usor in supermarket-urile de noi. Insa, daca nu ai timp sa dai o fuga, sigur gasesti o parte din ingrediente la tine, in dulapul cu mirodenii.  In araba, Ras el Hanout inseamna „cel mai bun din magazinul de condimente”. Acest amestec este cel mai apreciat condiment oriental utilizat pentru carne de miel, cuscus sau orez.

Stiati ca … Originea cuvantului chiftea din limba romana este cuvantul kofta din persana, care inseamna carne „batuta”. Chiftelele sunt specifice zonei Orientului Mijlociu, zonei Balcanice precum si Asiei centrale si Caucazul de sud.

Imi doresc sa aveti curiozitatea de a incerca, Kofta– frigarui libaneze,  pentru ca rezultatul va va incanta papilele gustative …poate fi preparata din carne tocata de vita , oaie sau amestec dupa cum preferati…

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close