Kefir de casa

343

Kefir de casa

Fel de mâncare: Bauturi
Cuvânt cheie: beneficii chefir, chefir, kefir, Kefir de casa, reteta chefir

Echipament

  • borcan de sticlă cu capac sau alt recipient din sticla si o bucatica de tifon sau panza
  • strecuratoare din plastic
  • lingura din plastic
  • castron/oala/borcan

Ingrediente

  • lapte proaspat de vaca
  • ciuperca de chefir de lapte

Mod de preparare

  • Se pune ciuperca de chefir in borcan si adaugs laptele care trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • Se amesteca bine cu o lingura de plastic. Eu folosesc cam o lingura de ciuperca la un borcan de 750 grame
  • Se pune borcanul intr-un loc mai intunecos fara sa se inchida ermetic capacul. Daca se foloseste un alt recipient trebuie acoperit cu o bucata de panza sau tifon
  • Se lasa borcanul la temperatura camerei timp de 8, 12, 24, 48 ore in functie de cum dorim sa fie chefirul ca gust si consistenta (mai acru, mai subtire etc)
  • Odata trecut timpul minim pentru fermentare se rastoarna continutul borcanului intr-o strecuratoare de plastic asezata deasupra unui castron si se strecoară chefirul obţinut
  • Ciuperca rămasa in strecuratoare se spala foarte bine sub jet de apa
  • Chefirul obtinut se poate consuma pe loc sau se poate pune la loc in borcan pentru a fi mai apoi pastrat la frigider pentru un consum ulterior
  • Pentru prepararea altei portii trebuie reluat intregul proces de preparare descris incepand cu pasul 1.

Kefir de casa – se obtine printr-un procedeu extrem de simplu, care nu va ia decat cateva minute zilnic.

Un aliment natural care face minuni pentru sanatate. Este cunoscut drept gustarea cea mai sanatoasa dintre toate lactatele fermentate.

Cum a aparut reteta

In Antichitate, in Europa de Est nomanzii puneau laptele de capra, oaie, vaca in saci de piele,purtandu-i din loc in loc asa cum calatoreau ei. Fermentarea care a avut loc in saci s-a transformat intr-un lapte acru cu gust unic. O bautura acrisoara , astazi cunoscuta sub numele de Kefir. In acelasi timp s-a fragmentat in boabe care contin bacterii, proteine si drojdie din lapte  si a luat forma de viata.
Specialistii il considera mai bun decat laptele batut sau sana. Are beneficii numeroase pentru organismul nostru. Imbunatateste sistemul digestiv si iti intareste imunitatea. Daca il pregatesti chiar tu in casa, poti economisi chiar si cateva zeci de lei in total.

De ce este mai bun decat laptele batut? Deoarece este mult mai bine tolerat de catre organism. Regleaza activitatea intestinala, combate colita si crampele stomacale, accelereaza tranzitul intestinal, stimuleaza sistemul imunitar, creste longevitatea si ajuta si la slabit.

Are efecte pozitive asupra inimii, stomacului, rinichilor si ficatului. Daca il consumi in mod regulat, combate carentele de substanţe nutritive, de fermenti naturali si de microorganisme benefice.

Ca sa il prepari acasa ai nevoie de ciuperca de chefir si de lapte dulce. Aceasta ciuperca poate fi achizitionata si de pe site-urile de specialitate. In timp, ciuperca se inmulteste atat de tare, incat este mai bine sa o donezi, decat sa o arunci. 1 sau doua lingurite de ciuperca poate ajunge sa coste si cateva zeci de lei.

Citeste mai multe despre beneficiile consumului de kefir aici. 

Daca v-a placut reteta de astazi, Kefir de casa, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close