Jerk Chicken – Pui in stil Jamaican

474

 

Jerk Chicken

Preparare3 hrs
Timp de gătire30 mins
Timp total3 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Jamaicana
Cuvânt cheie: fel principal, pui in stil jamaican, pui la gratar, reteta cu pui marinat, reteta internationala, retete cu carne
Porţii: 4

Echipament

  • Gratar

Ingrediente

  • 1 pui
  • 1 lingurita condimete allspice
  • 1 lingurita nucsoara
  • 1 lingurita chimion
  • 1/2 lingurita piper
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita cimbru
  • 2 frunze de dafin, sfaramate
  • 3 cepe verzi, tocate
  • 2 ardei chilli, curatati de samburi si tocati
  • 4 catei de usturoi
  • 80 ml zeama de lamaie
  • 2 linguri ulei vegetal
  • Felii de lamaie pentru servit
  • 80 ml sos de soia
  • 80 ml rom
  • 80 ml otet
  • 2 linguri zahar brun

Mod de preparare

  • Pregatim marinada. Punem toate ingredientele, cu exceptia puiului si a feliilor de lamaie, intr-un mixer si amestecam bine.
  • Puiul se taie si se desface ca pe o carte. Daca va e mai usor, taiati-l pe bucati.
  • Se baga intr-o punga mare cu fermoar. Turnam si marinada in punga apoi il dam la frigider cel putin 3 ore, ideal ar fi sa-l lasam peste noapte.
  • Incingeti gratarul. Daca nu aveti un gratar profesionist, cu temperatura reglabila, frigeti-l ca pe o friptura obisnuita.
  • Daca aveti un gratar profesionist, de curte, urmariti urmatorii pasi.
  • Incingeti gratarul si ungeti-l cu putin ulei. Puneti puiul marinat in cea mai incinsa parte a gratarului ( 200-220 grade Celsius), pentru 4-5 minute pe fiecare parte. Marinada din punga turnati-o intr-un castron.
  • Mutati puiul in partea mai rece a gratarului, (175 grade Celsius) si cu o pensula ungeti inca o data, pe toate partile, puiul.
  • Frigeti puiul pentru inca 20 de minute. La jumatatea timpului, se unde din nou cu marinada si se intoarce pe partea cealalta.
  • Se scoate de la gratar si se lasa la odihnit 5 minute.
  • Se presara ceapa verde si se orneaza cu felii de lamaie.
  • Se serveste imediat.

Jerk Chicken este un pui la gratar, in stil Jamaican. Marinat peste noapte, cu o bogatie de condimente aromate si picante.

Tehnica lor de grill (numita tot “jerk”) este interesanta deoarece creeaza o crusta condimentata delicioasa, care mentine suculenta carnii. Ingredientul de baza, care pune emblema de originalitate jamaicana, este renumitul si temutul ardei iute in forma de boneta de bucatar – scotch bonnet peppers.

Dar poate fi folosit si alt ardei, cu conditia sa fie la fel de picant. Acest simpatic ardei iute, foarte mic de altfel, este de o iuteala fantastica. Nu va avantati sa folositi doi-trei ardei ca acestia, cum sfatuiesc retetele originale, pentru ca e super-iute.

Puteti folosi marinada Jerk si cu alte carnuri. Carnea de porc si de pui se marineaza cateva ore, dar pentru peste sau fructe de mare sunt necesare doar cateva minute. In mod traditional, carnea marinata si asezonata cu jerk se gateste pe gratar, folosind lemn de ienibahar pentru un plus de aroma. In Jamaica se gateste acoperit, pentru a castiga aroma de fum, in gratare improvizate din butoaie, in cuptor sau in slow cooker.

Cele mai bune rezultate se obtin prin marinarea indelungata de 12-14 ore. Carnea se intoarce de cateva ori, pentru a ne asigura ca toate bucatile de carne au contact egal cu marinata.

Incearca si tu reteta de Jerk Chicken si bucura-te de aromele exotice ale carnii.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close