Jambon glazurat la cuptor

419

 

Preparare20 mins
Timp de gătire2 hrs 30 mins
Timp total2 hrs 50 mins
Fel de mâncare: aperitiv, fel principal
Cuvânt cheie: carne de porc, cina festiva, glazura pentru carne, jambon glazurat, jambon la cuptor, masa de Craciun
Porţii: 6

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 3,5 kg jambon crud, afumat
  • 135 g zahar brun
  • 50 g mustar de Dijon
  • 45 ml otet de mere
  • 15 g ghimbir proaspat, razuit
  • 2 catei usturoi, taiati
  • 30 ml apa
  • cuisoare
  • sare

Mod de preparare

  • Incingeti cuptorul la 135 grade Celsius
  • Asezati jambonul pe un tocator de lemn, cu soriciul in sus si crestati-l cu un cutit. Aveti grija sa nu patrundeti foarte adanc cu cutitul, pentru a nu cresta si carnea.
  • Intepati cuisoarele in soriciul crestat.
  • Dati jambonul la cuptor 1 ora.
  • Intre timp facem glazura. Intr-o oala mica, amestecati mustarul, apa, zaharul, ghimbirul, otetul si usturoiul.
  • Dati intr-un singur clocot glazura, apoi lasati sa fiarba la foc mic inca 2-3 minute, amestecand continuu, pana cand glazura se ingroasa usor.
  • Dupa 1 ora scoateti jambonul din cuptor si ungeti-l cu jumatatea din glazura.
  • Jambonul va mai sta inca 1 ora si jumatate la cuptor, si va fi uns cu glazura la fiecare 20 de minute.
  • Daca jambonul incepe sa se maroneasca prea tare, acoperiti-l cu o folie de aluminiu.
  • Cand este gata, se scoate si se acopera cu folie de aluminiu, inca 30 de minute inainte de servire.
  • Se pastreaza la frigider, acoperit, maxim 3-4 zile.

Jambon glazurat la cuptor o reteta simpla cu ingrediente deloc pretentioase, pe care le gasim cu usurinta in bucatarie. Perfecta pentru masa de Craciun. Nu este deloc o reteta traditionala, dar merge perfect indiferent de ocazie.

Tips!
  • Daca jambonul este deja fiert, dati-l la cuptor direct glazurat. Veti economisi o ora de coacere.
  • Jambonul este de fapt o pulpa nefiarta. Asadar, atunci cand cumparati sunca, fie o puteti fierbe, fie o puteti coace. Rezultatele sunt similare, insa daca alegeti sa o fierbeti, adauga usturoi, ceapa, portocale, frunze de dafin, boabe de piper, etc pentru a-i conferi o aroma minunata.
  • Puteti folosi jambon afumat daca doriti o aroma mai intensa sau daca preferati varianta mai traditionala.
  • Jambonul care se gaseste acum pe piata nu mai trebuie lasat la fragezit in apa, insa puteti intreba furnizorul pentru a va asigura.
  • Dupa ce ati fiert sunca, pastrati zeama. Este grozava in supa, intr-o mancare de fasole sau pentru gatit legume.
  • Ar trebui sa fierbeti jambonul innabusit si la foc mic, pentru a fi fraged.
  • Se pastreaza la frigider pana la 3-4 zile si nimic nu se compara cu un sandwich cu jambon glazurat.

Va las aici si alte idei pentru masa de Craciun!

Iar daca vrei sa fii la curent cu toate noutatile, urmareste-ne pe Facebook si pe Instagram.

Sa aveti spor la bucatarit si sa petreceti Sarbatorile alaturi de cei dragi voua 🙂

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close