Jambalaya cu pui, carnati si creveti

281

 

Jambalaya cu pui, carnati si creveti

Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Creola
Cuvânt cheie: bucataria creola, jambalaia cu chorizo, jambalaya cu pui, orez cu pui, reteta cina, reteta ieftina, reteta pranz, reteta sanatoasa
Porţii: 4

Ingrediente

  • 350 g piept de pui, taiat cubulete
  • 150 g carnat picant chorizo, feliat subtire
  • 1 ardei verde tocat cubulete
  • 1 ceapa rosie medie
  • 1 tulpina telina Apio, tocata marunt
  • 200 g orez
  • 1 lingurita amestec condimente cajun (vezi in descriere lista de condimente)
  • 1/2 lingurita boia dulce afumata
  • 1 lingurita sos tabasco
  • 1 lingura sos Worcester
  • 200 g creveti decorticati
  • 200 g rosii cuburi decojite proaspete sau la conserva
  •  sare si piper dupa gust
  • 2 linguri ulei de masline
  • 5 g unt
  • 2 fire ceapa verde tocata, pentru ornat
  • 750 ml stock de pui, legume sau apa

Mod de preparare

  • Intr-un castron puneti puiul, condimentele cajun si boia ajumata. Amestecati bine.
  • Intr-o tigaie incapatoare, incinge la foc mediu uleiul si untul. Prajiti 3-4 minute puiul sau pana cand se rumeneste usor.
  • Adaugati carnatul si amestecati.
  • Puneti ceapa, ardei gras, telina si usturoiul. Lasati la foc 4-5 minute.
  • Puneti orezul, amestecati si lasati 1-2 minute la prajit.
  • Adaugati rosile si mai lasati 3-4 minute.
  • Puneti jumatate din stock sau apa si cele 2 sosuri. Amestecati.
  • Lasati la fiert 5-6 minute, la foc mic.
  • In cazul in care lichidul este absorbit in totalitate, mai adaugati cateva linguri de stock. Gustati si condimenati cu sare, daca este nevoie, si piper proaspat macinat.
  • Puneti crevetii, amestecati incet si adaugati treptat restul de stock ramas.
  • Cand orezul este fiert opriti focul.
  • Presarati ceapa verde deasupra si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Jambalaya cu pui, carnati si creveti, varianta de paella a bucatariei creole. Toate ingredientele se combina atat de bine, fiind pe placul tuturor.

Pentru cei care nu stiu, bucataria creola si/sau cajun se refera la bucataria americana a statului Lousiana, stat aflat pe coasta Golfului Mexic. Au fost bucatarii experimentale, ce s-au bazat pe adaptare si improvizatie.

Bucataria creola e de fapt un amestec de influente culinara. Cea mai pregnanta fiind cea franceza, apoi cea spaniola, apoi africana si nativ-indiana, si intr-o oarecare masura influenta portugheza, italiana, germana irlandeza, asiatica. Toate combinate astfel incat sa rezulte un univers de gusturi si arome. Primii colonisti , au fost francezii, multi dintre ei proveneau din aristocratie.

Scurta poveste al preparatului

In secolul al saptesprezecelea, teritoriul actualului stat Louisiana, din sudul Statelor Unite, fost colonizat de francezi. Cateva decenii dupa, spaniolii au preluat controlul asupra zonei, pentru ca mai tarziu Napoleon sa o redobandeasca si sa o vanda presedintelui Thomas Jefferson.

Legenda spune ca jambalaya a fost inventata atunci cand colonistii spanioli au incercat sa faca paella, o mancare cu care erau obisnuiti in tara lor. Sofranul folosit in reteta originala era foarte greu de procurat in Lumea Noua, asa ca a fost inlocuit cu un sos de rosii.

Condimente Cajun
  • 2 linguri paprika dulce
  • 1 lingura papripa afumata
  • 1 lingura sare mare
  • o lingura si jumatate de praf de usturoi
  • 1 lingura praf de ceapa
  • 1 lingura piper negru proaspat macinat
  • 2 lingurite oregano uscat
  • 1 lingurita cimbru
  • Amestecati bine toate condimentele intr-un castron. A se folosi imediat sau timp de 6 luni daca este pastrat corespunzator.

Daca v-a placut reteta de astazi, Jambalaya cu pui, carnati si creveti, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close