Inghetata cu lavanda

232

Inghetata cu lavanda

Preparare5 mins
Timp de gătire30 mins
La congelator3 hrs
Timp total3 hrs 35 mins
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: desert, desert cremos, inghetata, lavanda, usor de facut
Porţii: 4

Ingrediente

  • 1 lingura flori de lavanda (Se gaseste in magazinele naturiste,la ceaiuri)
  • 2 galbenusuri de ou
  • colorant alimentar ( mov sau culoarea lavandei)
  • 120 g miere sau zahar (recomand miere)
  • 200 ml lapte
  • 200 ml frisca lichida

Mod de preparare

  •  Punem la fiert laptele împreuna cu mierea si florile de lavanda.  La primul clocot, luam laptele de pe foc si il strecuram. Florile si-au lasat in lapte tot parfumul lor. 
  • Adaugam in laptele parfumat galbenușurile si il lasam la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa putin. Am obtinut astfel o compozitie cremoasa ce o lasam sa se raceasca putin. 
  • Adaugam apoi frisca lichida. La final se adauga si colorantul alimentar (obtional).  Am obtinut astfel, 400 ml de inghetata parfumata. 
  •  O punem la congelator cateva ore si va fi perfecta pentru o escapada a sufletului in Provence 🙂 
  • Spor la inghetata!

Inghetata cu lavanda nu doar te racoreste, dar iti aduce si zilele de vacanta relaxante, la tine acasa. Incearca si tu acest desert!

Stiati ca …

Astazi inghetata este un desert care ne surprinde placut la fiecare inghititura. Se pare ca inghetata a aparut demult, prin secolul 2 i.Hr., dar nu putem sti cu siguranta inventatorul ei.

Stim ca Alexandru cel Mare se delecta cu gheata si zapada in care pune un strop de miere si nectar. Alte referinte biblice arata ca insusi regele Solomon se bucura de bauturi racite cu gheata.

In timpul Imperiului Roman, imparatul Nero trimitea alergatori in munti pentru gheata si zapada, iar la acestea adauga fructe si sucuri.

O mie de ani mai tarziu, Marco Polo se intoarce din peregrinarile lui cu o reteta similara cu a sorbetului. Istoricii estimeaza ca aceasta reteta a evoluat de-a lungul timpului, iar in secolul XVI a aparut ceea ce noi astazi numim inghetata.

 In acelasi timp, se pare ca la masa regelui Charles I, in Anglia, se servea „cream ice”, gheata cremoasa, cum era numita inghetata initial.

Franta a cunoscut si ea acest desert racoritor in secolul XVI, datorita Caterinei de Medici si a faptului ca s-a casatorit cu regele Henry al II-lea al Frantei. 

Acest desert a devenit cunoscut publicului larg aproape 100 de ani mai tarziu, prin 1660. La acea vreme, sicilianul Procopio a introdus o reteta cu lapte, oua, smantana si unt. Aceasta inghetata putea fi servita la Café Procope, prima cafenea din Paris. 

Cele mai apreciate arome de inghetata sunt ciocolata si vanilia. In Merida (Venezuela) exista o locatie unde se servesc 860 de arome diferite, inclusiv ciuperci in vin, macaroane cu branza si crema de crab. 

Inghetata ne poate ridica starea de spirit si ne face mai fericiti, asadar, incearca si tu inghetata cu lavanda.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close