Iaurt grecesc de casa

618

 

Iaurt grecesc de casa

Fel de mâncare: aperitiv, gustare
Bucătaria: Greceasca
Cuvânt cheie: iaurt de casa, iaurt grecesc, iaurt grecesc pas cu pas, reteta greceasca, reteta iaurt, reteta iaurt grecesc

Ingrediente

  • 1 l lapte de vaca integral
  • 100 ml smantana foarte grasa
  • 50 ml iaurt

Mod de preparare

  • Intr-o oala puneti laptele la fiert.
  • Cand spuma a inceput sa creasca, se reduce flacara aragazului si se amesteca usor.
  • Mai lasati la fiert inca 10 minute pentru ca toata apa sa se evapore. Amestecati constant pentru a nu afuma laptele.
  • Indepartati oala de pe aragaz si puneti jumatate din smantana. Amestecati pana cand aceasta se dizolva complet.
  • Lasati oala la odihnit 30 de minute. Apoi, puneti si iaurtul in lapte.
  • Intre timp, pregatiti borcanele. Acestea trebuie sa fie bine spalate si uscate.
  • Puneti restul de smantana in borcane si intindeti bine pe fundul si peretii borcanelor, in interior.
  • Turnati laptele cat este cald (dar nu fierbinte), apoperiti borcanele cu capace.
  • Pastrati borcanele la cald, acoperite cu un prosop gros. In functie de temperatura si de calitatea smantanii, laptele se va prinde in 24-36 de ore.
  • Cand iaurtul a format un capac de smantana, se da la frigider pentru 4-12 ore.
  • Pregatiti un tifon foarte curat, umeziti-l cu apa si impaturiti-l in 2-4 straturi. Asezati-l intr-o strecuratoare.
  • Scoate iaurtul din frigider si amestecati-l cu putina sare.
  • Puneti iaurtul in tifon si se lasa la scurs o zi, intr-o camera racoroasa.
  • Zerul scurs se arunca iar iaurtul se depoziteaza in borcane, la rece.

Iaurt grecesc de casa. Un produs lactat foarte nutritiv, pe care-l poti prepara cu usurinta chiar la tine in bucatarie.

Pasii de urmarit sunt simplii si deloc pretentiosi, insa iti las in continuare o lista cu cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont.
  • Iaurtul, acesta trebuie sa fie natur, fara zahar sau alte adaosuri.
  • Impaturirea tifonului in 4 ajuta la o consistenta mai cremoasa a produsului final.
  • Zerul scurs, daca iti place il poti bea. Este extrem de snatos si bogat in proteine.
  • Laptele pe care-l cumparati trebuie sa fie gras. Daca aveti posibilitatea sa-l cumparati de la tara cu atat mai bine. In niciun caz nu se va folosi lapte UHT.
  • Pentru a face iaurt mai avem nevoie si de culturi vii de bacterii (pentru ca de fapt bacteriile sunt cele care se ocupa de facutul iaurtului). De regula gasiti astfel de culturi in iaurturile cu termen de garantie foarte mic (2-3 zile).
  • Inainte de a turna laptele in borcane, acesta trebuie sa aiba o temperatura intre 37-40 de grade Celsius.
  • Iaurtul se pastreaza la frigider 10-14 zile. Daca doriti sa-l pastrati mai mult, atunci va trebui sa sterilizati borcanele si capacele.

Daca va plac iaurturile cu fructe, il preparati foarte usor acasa. Pur si simplu taiati bucatele mici fructele preferate si le amestecati in iaurt. Puteti folosi si fructele congelate din comert. Fructele uscate si cerealele sunt foarte bune cu acest iaurt, puteti crea un mic dejun pe cinste. Pana si cel mai mic mofturos va aprecia.  Daca nu aveti fructe, 1-2 linguri de miere sunt suficiente pentru un desert cremos.

Foloseste iaurt grecesc de casa si pentru salatele tale preferate, dressing-uri, sau pur si simplu serveste-l simplu. Este mult mai sanatos decat cel din comert iar reteta nu este deloc pretentioasa.

Daca ti-a placut reteta noastra de astazi si doresti sa ne sustii, urmareste-ne paginile de Facebook si Instagram sau aboneaza-te la Newsletter-ul nostru.

 

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close