Hummus clasic

369

Humus

Preparare15 mins
Timp de gătire20 mins
Timp total35 mins
Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Orientul Mijlociu
Cuvânt cheie: aperitiv delicios, aperitiv usor de facut, naut, reteta simpla de humus
Porţii: 8
Calorii: 185kcal

Echipament

  • Blender

Ingrediente

  • 425 g naut la conserva
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 1 lingurita usturoi
  • 64 g tahini
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sare mare
  • putin chimion
  • 1 lingura apa
  • parunjel tocat pentru servit

Mod de preparare

  • Puneti nautul, tahini, uleiul de masline, sare, chinionul, suc de lamaie si usturoi in castronul blender-ului. Mixati totul foarte bine.
  • Adaugati apa cu lingurita daca mai este nevoie pana ajungeti la consistenta dorita.
  • Gustati si mai adaugati sare daca este nevoie.
  • Mutati humusul intr-un castron, turnati ulei de masline deasupra, presarati paprika si patrunjel.
  • Sunteti gata de servit! Pofta buna 🙂

Notes

  • Humusul se serveste la micul dejun sau ca o mica gustare inainte de masa. 
  • Serveste humusul cu lipie.

Hummus clasic  este o specialitate orientala, facuta din piure de naut, pasta de susan (tahini). 

Humusul este un preparat oriental, a carei tara de origine nu este foarte clara, avand influente din culturile culinare ale Israelului, Siriei, Libanului și Iordaniei.

Il poti prepara cu usurinta acasa, fiind o alternativa mult mai sanatoasa la cel pe care il gasesti in magazine. Deoarece este gustos si usor de preparat, humusul a inceput sa devina din ce in ce mai popular si in alte tari.

Humusul este un preparat versatil, care poate fi servit oricand, fie ca il consumi la micul dejun, ca aperitiv la masa de pranz sau la cina.

Ingredientul de baza al unei retete de humus este nautul. Il poti gasi la conserva, deja fiert, sau poti opta pentru nautul uscat. Acesta trebuie tinut in prealabil la inmuiat pentru cel putin 12 ore. Odata ce s-a inmuiat, e necesar sa il mai fierbi inca 30-40 de minute, cu putin bicarbonat de sodiu, inainte sa il folosesti.

Acest preparat este o sursa importanta de proteine iar daca e preparat cu pasta de susan, e bogat si in calciu de origine vegetala.

Pentru servire, poti folosi pita, biscuiti sarati, ardei gras rosu sau chiar felii de castravete ori morcov. Spor la gatit hummus clasic.

Vezi si alte retete internationale aici.

Incearca si hummus cu ardei copti sau hummus cu avocado. Vei ramane surprinsa 😉 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close