Hamburger cu sos de ciuperci

337

 

Hamburger cu sos de ciuperci

Preparare10 mins
Timp de gătire30 mins
Timp total40 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: carne de porc, carne de vita, carne tocata, hamburger, reteta cina, reteta cu carne, reteta pranz, sos de ciuperci
Porţii: 4

Ingrediente

Pentru hamburger

  • 1 lingura ulei de masline
  • 550 g carne tocata de vita (carne slaba fara multa grasime)
  • 45 g pesmet
  • 1 ceapa mica tocata fin
  • condimente : oregano, rozmarin, usturoi pudra, busuioc, cimbru, coriandru dupa gust
  • 1 lingura ketchup
  • 2 lingurite sos Worcestershire
  • 1 ou
  • 1 lingurita usturoi pisat
  • sare si piper dupa gust

Pentru sos

  • 3 linguri unt
  • 230 g ciuperci feliate
  • 1 ceapa mica tocata
  • 1 lingurita usturoi tocat
  • 3 linguri faina
  • 350 ml stoc de vita
  • 1 lingura sos Worcestershire
  • 2 lingurite sos de soia
  • patrunjel tocat
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Pregatim hamburgerii. Intr-un castron amestecam bine toate ingredientele.
  • Impartim carnea in 4 parti egale si formam 4 hamburgeri.
  • Incingem uleiul intr-o tigaie si prajim hamburgerii, cate 4-5 minute pe fiecare parte.
  • Se scot pe o farfurie si se acopera cu o folie de aluminiu, pentru a ramane calzi.
  • Pregatim sosul. Topeste untul in tigaie. Adauga ciupercile, ceapa, sare si piper dupa gust.
  • Prajeste totul pentru 5-6 minute, sau pana cand ceapa s-a caramelizat. Adauga acum si usturoiul si mai prajeste 30 de secunde.
  • Pune faina in tigaie. Se amesteca in continuu pentru 1 minut.
  • Adauga stock-ul de vita incet, amestecand continuu pana cand toate ingredientele s-au incorporat.
  • Se da in fiert pana cand sosul s-a ingrosat.
  • Puneti si sosul de soia si Worcestershire
  • Hamburgerii se pun acum inapoi in tigaie si se acopera cu sos. Se la la foc mic 5-7 minute.
  • Presarati patrunjel si sunteti gata se servit.

Hamburger cu sos de ciuperci, o idee interesanta pentru pranz sau cina. Se serveste cu piure de cartofi, fasole verde sau salata de spanac.

Mica poveste a hamburger-ului
La inceputul secolului 18, cativa germani au observat in timpul calatoriilor pe care le faceau in Asia ca localnicii introduceau carne de vita sub şaua cailor pentru a o fragezi pentru consumul ulterior.

Germanilor le-a placut ideea si au pus-o si ei in aplicare cand au revenit acasa, in orasul Hamburg. In timp, aceasta specialitate de carne a devenit cunoscuta sub numele de „carne de Hamburg”.

Multi ani mai tarziu, imigrantii germani din America au dus cu ei aceasta reteta si prima mentiune documentara a aparut in 1884, in ziarul Boston Evening Journal, care populariza „friptura din carne de Hamburg”.

Oamenii au inceput sa improvizeze si sa transforme reteta dupa placul lor. Primul „hamburger”, despre care se stie, a fost facut de Charlie Nagreen. Acesta a prezentat „hamburgerul american” la un festival culinar din Seymour, Wisconsin, in 1885. Hamburgerul sau nu era insa ceea ce stim astazi, nu exista nici chifla, nici branza, nici bacon-ul. Reteta clasica pe care o savuram si astazi a aparut in St.Louis, la Targul Mondial din 1904.

In 1921, Walt Anderson, un bucatar din Wichita, statul Kansas l-a convins pe un anume Billy Ingram sa investeasca 700 de dolari pentru a deschide primul lant de restaurante care serveau hamburgeri: The White Castle.

Celebrul Big Mac a aparut in 1968 si costa 49 de centi (un pret foarte mare la acea vreme!).

Cel mai mare hamburger servit vreodata cantarea 3,7 tone si a fost preparat in 2001 la festivalul Burger Fest din Seymour, Wisconsin, acolo unde se afla si „Hamburger Hall of Fame”.

Spor la preparat hamburger cu sos de ciuperci!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close