Halva turceasca din nuci si fistic
Ingrediente
- 500 ml apa
- 130 g zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 80 g unt
- 130 g gris
- 50 g nuca rasnita sau muguri de pin
- 4 linguri fistic rasnit
- inghetata de vanilie pentru servit (obtional)
Mod de preparare
- Intr-o oala puneti apa la fiert cu zahar si zahar vanilat, pentru a crea siropul.
- Intr-o tigaie inalta, topiti untul la foc mic spre mediu.
- Puneti grisul si nuca rasnita.
- Prajiti la foc mic pana cand se rumeneste bine.
- Turnati incet siropul peste gris, amestecand in continuu pentru a nu se forma cocoloase.
- Se lasa la fiert, la foc mic, amestecand des timp de 30 de minute, sau pana cand halvaua va avea consistenta mai tare decat budinca.
- Cand opriti focul, transferati halvaua in castroane sau pe o tava, pentru a se raci si prentru a prinde forma pe care o doresti.
- Se presara fistic macinat deasupra sau praf de scortisoara.
- Se serveste cu inghetata de vanilie. (obtional)
Halva turceasca din nuci si fistic si halva romaneasca cu miere, un desert foarte simplu si delicios.
Exista o multime de reteta de halva, cu faina in loc de gris, cu miere,pasta de susan, seminte, etc. Toate sunt bune si binevenite atunci cand avem pofta de ceva dulce care se pregateste rapid si fara coacere.
Halva este originara din India, Iran si Asia Centrala. Fiind cunoscuta si in Orientul Mijlociu, Europa de Sud-Est, Centrala si Europa de Est. Ingredientele difera de la o tara la alta.
La noi, in Romania, este realizata de obicei, din seminte de foarea soarelui.
Cea mai simpla reteta de halva romaneasca
- 300 g seminte de floarea soarelui, fara coaja
- 150 g zahar sau miere
- 150 g unt topit
- o fiola esenta de vanilie
Semintele se prajesc intr-o tigaie (fara ulei sau unt) apoi se dau prin blendar pentru a se macina. Daca le doriti macinate foarte fin, le puteti da prin aparatul de rasnit cafea.
Odata macinate, semintele se amesteca cu zahar sau miere, unt topit si esenta de vanilie.
Se aseaza uniform intr-o tava si se da la frigider 3 ore pentru a se intari.
Se taie cubulete cu un cutit si se pastreaza intr-o caserola cu capac, pana la consumare.
Tips!
In varianta vegana sau de post inlocuiti untul clasic cu cel de cocos si unt de cacao. Aveti grija ca untul de cocos este mai moale si s-ar putea sa iasa mai sfaramicioasa, deci combinati cele doua pentru rezultat perfect
Pentru varianta low-carb folositi indulcitorul preferat, pudra – stevie, tagatose, xylitol, etc.
Spor la gatit halva turceasca si halva romaneasca! Unrmareste-ne si pe Facebook, aici!