Halo-halo desert filipinez cu inghetata si fructe

149

Halo-halo este un desert tradițional filipinez, cunoscut și ca „haluhalo” sau „halo halo”. Numele „halo” înseamnă „amestec” în limba tagalog, care este una dintre limbile oficiale ale Filipinelor. Acest desert este alcătuit dintr-un amestec de ingrediente diverse, inclusiv fructe, dulciuri, boabe, gelatină, fistic, lapte de cocos și gheață pisată.

Halo-halo este considerat un desert răcoritor, perfect pentru zilele calde de vară. Preparatul clasic de halo-halo include straturi de ingrediente care se construiesc într-un pahar sau într-un bol. În mod tradițional, aceste straturi pot include fructe tăiate în bucăți, cum ar fi bananele, ananasul, mango, năutul dulce, jalebi (o prăjitură indiană), gelatină de diferite culori și fistic măcinat.

Peste aceste straturi de ingrediente se toarnă lapte de cocos și se adaugă gheață pisată deasupra. Uneori, se poate adăuga și înghețată, siropuri dulci sau diverse topping-uri, cum ar fi fulgi de porumb, semințe de lotus sau orez turtit prăjit.

Când servești halo-halo, se amestecă toate ingredientele împreună înainte de a fi consumat, pentru a obține o combinație delicioasă de arome și texturi diferite. Halo-halo este un desert popular în Filipine și este apreciat atât de localnici, cât și de turiști.

Cum a aparut aceasta reteta de desert?

Originile exacte ale retetei de halo-halo nu sunt cunoscute în mod precis, dar se crede că a evoluat dintr-o combinație de influențe culturale, în special a influenței spaniole și americane în Filipine.

În perioada colonială spaniolă, filipinezii au fost expuși la diferite ingrediente și tehnici culinare europene. Un desert similar cu halo-halo, numit „escarcha,” a fost adus în Filipine de către spanioli. Escarcha era alcătuit din gheață pisată și fructe acoperite cu siropuri dulci.

Pe măsură ce timpul a trecut, halo-halo s-a dezvoltat și a încorporat și alte influențe. De exemplu, prezența boabelor de năut dulce în halo-halo poate fi atribuită influenței chinezești. Filipinezii de origine chineză au adus obiceiul de a adăuga boabe de năut în diferite deserturi.

De asemenea, halo-halo a fost influențat și de cultura americană, în special în perioada de ocupație americană din Filipine (1898-1946). Înghețata a devenit un ingredient popular în halo-halo datorită influenței americane.

Astfel, halo-halo a evoluat treptat în timp, prin amestecul influențelor culturale și ingredientelor disponibile local. A devenit un desert iubit și emblematic al Filipinelor, reprezentând o combinație unică de arome, texturi și culori. Astăzi, halo-halo este consumat pe scară largă în Filipine și este considerat un simbol al identității culinare filipineze.

De cat timp am nevoie pentru a prepara acest desert?

Timpul necesar pentru a pregăti acest desert poate varia în funcție de nivelul de experiență în bucătărie și de viteza ta personală. În general, această rețetă de halo-halo ar putea dura aproximativ 15-20 de minute pentru pregătirea ingredientelor și asamblarea desertului.

Iată o estimare a timpilor de pregătire:

 • Timp de pregătire a ingredientelor (tăierea fructelor, gelatina etc.): aproximativ 10 minute, în funcție de rapiditatea ta în bucătărie.
 • Asamblarea straturilor în pahar sau bol: aproximativ 5 minute.
 • Timpul total pentru pregătirea acestui desert delicios: aproximativ 15-20 de minute.

Este important de menționat că aceste estimări de timp nu includ timpul de fiert al năutului dulce, deoarece aceasta poate varia în funcție de tipul și metoda de gătire a năutului. Dacă folosești năut dulce deja fiert, acest pas poate fi omis și va scurta timpul total de pregătire.

În orice caz, rețeta este destul de ușoară și rapidă de preparat, astfel încât să te poți bucura de desertul proaspăt într-un timp rezonabil.

Halo-halo desert filipinez

Preparare14 minutes
Timp total14 minutes
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Filipineza
Cuvânt cheie: Amestec de fructe, Arome filipineze, Capsuni în halo-halo, Cultură culinară filipineză, Desert filipinez, Desert răcoritor, Halo-halo, Halo-halo tradițional, Înghețată de lavandă în halo-halo, Ingredientele halo-halo, Lapte de cocos, Originea halo-halo, Rețetă halo-halo, Tradiție filipineză
Porţii: 2

Ingrediente

 • 1 cană de gheață pisată
 • ½ cană de lapte de cocos
 • 1/4 cană de năut dulce fiert
 • 1/4 cană de capsuni proaspete tăiate în bucăți
 • 1/4 cană de gelatină colorată tăiată cubulețe
 • 1/4 cană de jalebi sau orice altă prăjitură dulce, tăiată bucățele
 • 1/4 cană de fistic măcinat
 • Înghețată de lavandă (poți folosi una comercială sau să prepari acasă)

Mod de preparare

 • Pregătește ingredientele și asigură-te că sunt tăiate sau pregătite în bucăți mici.
 • Începe asamblarea halo-halo într-un pahar sau într-un bol. Adaugă în pahar în straturi năutul dulce, capsunile, gelatina, jalebi și fisticul măcinat.
 • Toarnă laptele de cocos peste ingredientele din pahar.
 • Adaugă gheață pisată deasupra.
 • Scoate înghețata de lavandă din congelator și adaugă câteva linguri în pahar.
 • Dacă dorești, poți adăuga și siropuri opționale pentru a intensifica aroma, cum ar fi sirop de lavandă sau sirop de zahăr.
 • Servește halo-halo imediat și amestecă bine toate ingredientele înainte de a fi consumat.

Vezi aici reteta noastra de inghetata de lavanda.

Această rețetă combină prospețimea dulce a capsunilor cu aromele florale delicate ale înghețatei de lavandă, oferindu-ți o experiență gustativă unică în halo-halo. Poți ajusta cantitățile ingredientelor în funcție de preferințele tale și te poți juca cu diferite topping-uri sau siropuri pentru a-ți personaliza desertul. Bucură-te de savoarea delicioasă a acestui halo-halo cu capsuni și înghețată de lavandă!

Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close