Gulas unguresc cu carne de vita

487

 

Gulas unguresc cu carne de vita si galusti

Preparare30 mins
Timp de gătire2 hrs
Timp total2 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Ungureasca
Cuvânt cheie: carne de vita, galuste de faina, gulas unguresc, gulyas, oua cu sos de rosii, reteta ungureasca
Porţii: 6

Ingrediente

  • 1 kg pulpa de vita
  • 2 linguri faina
  • ulei vegetal
  • 2 cepe medii, tocate
  • 4 morcovi medii, tocati
  • 2 frunze de telina, tocate
  • 1 ardei rosu, tocat
  • 5 catei de usturoi, pisati
  • 4 linguri paprika dulce
  • 60 g piure de rosii
  • 3 frunze dafin
  • 3 l stock de vita sau apa
  • 3 cartofi, taiati cubulete
  •  sare si piper dupa gust
  • patrunjel tocat

Pentru galusti (obtional)

  • 3 oua, mari
  • 3 linguri apa
  • 200 g faina (aprox.)
  • un praf de sare

Mod de preparare

  • Taiati carnea cubulete medii.
  • Intr-un castron pune cele 2 linguri de faina, sare si piper. Tavaleste bine carnea prin acest amestec de faina.
  • Intr-o tigaie pune 1 lingura de ulei la incins si prajeste bucatile de carne. Le poti praji si in mai multe transe, daca nu au loc. Carnea trebuie doar sa-si schimbe culoarea pe toate partile, si nu prajita de tot.
  • Intr-o oala de fonta incapatoare (sau vas cu baza groasa), incinge 2-3 linguri de ulei la foc mediu.
  • Prajiti ceapa, morcovul, telina, ardeiul si usturoiul, 10 minute sau pana cand aceastea s-au innuiat.
  • Adauga acum carnea, paprika, sosul de tomate si frunzele de dafin. Lasa la prajit 1 minut.
  • Pune stock-ul de vita/apa si amesteca.
  • Acopera oala si lasa totul la fiert 1h si jumatate/ 2 ore. Completati cu apa pe parcurs, daca este nevoie. Gulasul este un preparat cu mult lichid.
  • Potriviti cu sare si piper daca este nevoie.
  • Cu 30 de minute inainte de oprirea focului, se pun cartofii.
  • Pentru prepararea galustelor, intr-un castron mediu, bateti ouala cu un praf de sare, apa, apoi incorporati faina. Trebuie sa obtineti un aluat moale si bine legat.
  • Veti pune galustile in gulas, la fiert, cu 15 minute inainte de a opri focul. Formati galustile cu o lingura umeda. Nu puneti o cantitate foarte mare deoarece ele se vor umfla prin fierbere.
  • Mai lasati sa fiarba 15 minute apoi opriti focul. Presarati patrunjel proaspat tocat deasupra.
  • In mod traditional, gulasul se serveste cu smantana si ardei iute.
  • Pofta buna!

Gulas unguresc cu carne de vita, legume, sos de rosii si galuste de faina. Un preparat gustos, pe care-l pregatim si noi, in bucatariile noastre. Gulasul cel mai bun este cel fscut in cantitate mare, fiert in ceaun de fonta, la foc de lemne. Noi adaptam lucrurile la conditiile de acasa. Iese un preparat foarte gustos si la aragaz sau la multicooker, slow cooker.

Puteti pune boia dulce sau iute, depinde de voi, de preferat se pune boia iute, daca nu va place manacare picanta, boiaua dulce este la fel de buna. Retetele pentru acest prepart sunt multe si parerile sunt impartite. Astfel, pe internet circula o multime de variante ale gulasului autentic. De asemenea, poti inlocui carnea de vita cu carnea de porc.

Reteta gulas unguresc cu carne de vita este una dintre cele mai consumate si apreciate retete unguresti la noi in tara. Se pregateste in special in zona Ardealului. O combinatie intre supa si tocana, dar cu un gust extrem de aromat, ideal pentru o zi racoroasa.

Gulasul, este categoric mancarea nationala maghiara. El a fost la origine o mancare a pastorilor – cuvantul gulyás inseamnand, in ungureste, pastor. Asa ca gulyásleves s-ar traduce prin ”supa pastorului”.  Variantele mai vechi contineau napi, pe cand cele mai noi contin si galustele csipetke. Gulasul il vom gasi si pe mesele din Viena, Slovacia, Cehia, Croatia, Serbia, chiar si in nord-estul Italiei, practic, cam peste tot pe unde dominatia austroungara s-a impus la un moment dat.

Ramai alaturi de noi pe Facebook, pentru a fi la curent cu toate minunatiile culinare din intreaga lume.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close