Gogosi cu cidru de mere si scortisoara
Ingrediente
- 700 ml cidru de mere
- 130 g zahar
- 4 lingurite si jumatate scortisoara
- 450 g faina
- 85 g zahar brun
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita sare mare
- 1/2 lingurita nucsoara, rasnita
- 6 linguri unt topit si racit
- 2 oua mari, batute
- ulei pentru prajit
Mod de preparare
- Intr-o oala puneti cidrul la fiert. Se lasa 10-15 minute, sau pana cand cantitatea se reduce semnificativ. Vom avea nevoie de aprox. 240 ml.
- Intr-un castron mic amestecati zaharul alb cu o lingura de scortisoara. Lasati deoparte
- Intr-un castron mare amestecati faina, zaharul brun, praful de copt, sare , nucsoara si restul de scortisoara.
- Amestecati cidrul cu oua si untul topit, intr-un castron.
- Turnati lichidul peste mixul de faina si amestecati bine.
- Dati castronul la frigider pentru o ora. Impartiti coca in doua parti .
- Pregatiti blatul de lucru cu faina. Intindeti coca si formati gogosile.
- Incingeti ulei intr-un vas adanc.
- Prajiti gogosile pe ambele parti, scoateti-le pe o farfurie cu prosop de hartie pentru surplusul de ulei ( 30 de secunde), apoi dati-le prin mixul de zahar si scortisoara.
- Pofta buna!
Gogosi cu cidru de mere si scortisoara un desert deosebit de bun, dulce si aromat. In casa va mirosi a Craciun si sarbatoare.
Gogosile sunt unul dintre cele mai iubite deserturi. Sunt irezistibile, plac la fel de mult si copiilor, si adultilor si le poti face acasa in mai multe variante. Nu-ti sunt necesare abilitati de mare cofetar, colectia de mai jos fiind tot ce ai nevoie. Facute in casa sunt perfecte, iar aceasta serie de retete va intra in cartea cu bunatati a familiei. Ingredientele sunt simple, le are oricine in camara.
Sunt zeci de retete de gogosi si asta pentru ca sunt un desert simplu de facut si poate fi usor adaptat. Sunt populare in toata lumea si stau bine alaturi de o ceasca de cafea, ceai sau la micul dejun. Sunt aproape la fel de bune si calde si reci, cu sau fara umpluturi de gem ori ciocolata, cu sau fara topping. Dar toate au ceva in comun: aroma. Gogosile perfecte sunt foarte aromate, iar pentru asta poti sa folosesti tot felul de arome, de la lamaie si portocala la vanilie, rom si scortisoara.
Sfaturi pentru gogosi reusite
Daca vei respecta retetele, vei sti cum sa faci gogosi si este imposibil ca rezultatul sa nu fie reusit. Practic, nu ai cum sa ratezi reteta. Pentru ca reusita sa fie garantata, ia in calcul si alte cateva sfaturi in plus:
- Nu pune mai mult zahar in compozitia de gogosi, oricare ar fi reteta, pentru ca nu vor mai creste la fel de bine;
- Nu pune mai multa drojdie decat este indicat: nu le va face sa creasca mai mult, dar vor iesi goale inauntru;
- Aluatul devine suplu si nu se mai lipeste prin framantare, in cazul celor care trebuie sa treaca prin aceasta operatiune. Nu adauga prea multa faina la framantat pentru ca nu mai cresc, insa poti folosi si putin ulei in loc de faina;
- Uleiul pentru prajit trebuie sa fie bine incins, dar sa nu fumege. Gogosile trebuie prajite la foc mic – mai ales cele cu drojdie, pentru a creste si pentru a se coace la interior. La foc mare, se rumenesc repede si raman crude in interior;
- Ai rabdare ca aluatul cu drojdie sa creasca. Dureaza de la jumatate de ora la o ora jumatate, in functie de drojdie si de tipul de faina;
- Gogosile prajite trebuie scurse bine si lasate pe un servet absorbant pentru a nu fi uleioase;
- Nu intepa gogosile la prajit;
- Se pudreaza cu zahar pudra sau cu zahar tos, ideal fiind cel brun;
- Poti glazura gogosile cu ciocolata sau glazura cu zahar si lamaie (suc de lamaie in care pui zahar pana rezulta o pasta);
- Toate retetele de gogosi cu drojdie se pot face si cu maia.