Gogosari murati umpluti cu struguri

24

Gogosari murati umpluti cu struguri

Preparare30 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: muraturi
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: camara pentru iarna, gogosari cu struguri, gogosari in otet, muraturi pentru iarna, reteta simpla de muraturi

Echipament

  • 2 borcane de 800 de ml

Ingrediente

  • 500 g boabe de struguri albi, spalati cu apa rece
  • 1 radacina hrean curatata
  • 1 morcov rondele sau cuburi - optional
  • 6 gogosari scobiti si spalati bine cu apa rece
  • 50 ml otet de 9 grade
  • bete uscate de marar
  • 1 l apa
  • 1 lingura sare pentru muraturi

Mod de preparare

  • Indesati cat mai multe boabe de struguri in gogosari.
  • Puneti gogosarii in borcane.
  • Adaugati si fasii de hrean.
  • Daca va raman struguri, ii puteti adauga in borcane.
  • Puneti betele de marar deasupra.
  • Puneti apa cu sare la fiert.
  • Dati in fiert 2-3 minute, opriti focul si lasati la odihnit 10 minute.
  • Puneti saramura in borcane.
  • Acoperiti borcanele cu capace, fara sa le strangeti.
  • A doua zi puneti otetul impartit intre cele 2 borcane.
  • Strangeti acum bine capacele si lasati in camara.

Gogosari murati umpluti cu struguri, la borcan numai buni pentru iarna. Au un aspect foarte frumos si se pregatesc foarte usor. Toamna este

Ganditi-va bine inainte de a pune conserve pentru iarna ca sa nu faceti risipa. Luati in calcul faptul ca poate veti face mai multe feluri de muraturi, zacusca sau tocane de legume si ca vi se va umple rapid camara cu ele. Sunteti siguri ca apucati sa le consumati pe toate in lunile ce vin? Aveti o camara sau pivnita suficient de racoroase? Este pacat sa aruncati primavara jumatate de butoi de varza murata sau un raft de borcane cu zacusca mucegaite.

În fiecare toamnă punem diferite conserve de fructe și legume pentru a ne bucura de ele în timpul iernii. Printre acestea sunt și multe murături simple sau asortate, în saramură sau oțet.

Sfaturi pentru muraturi si conserve perfecte:
  • Alegeti legume sanatoase, fara defecte vizibile (pete, zone moi sau mucegaite). Chiar daca acestea se vand la un pret tentant, mai bine le evitati. O singura bucata stricata va poate ruina intreaga serie de conserve pe care o pregatiti.
  • Spalati bine legumele in mai multe ape reci pentru a fi siguri ca ati indepartat eventualele substante chimice cu care au fost stropite.
  • Respectati indicatiile si gramajele din retete!
  • Zacusca (ca si gemurile si dulceturile) fierbe mai usor si mai repede in cratite largi de min. 40 cm diametru. Viteza de evaporare a apei este crescuta si zacusca scade mai repede daca oala are suprafata mare.
  • La muraturi se foloseste sare grunjoasa neiodata.
  • Hreanul, cimbrul, boabele de piper, frunzele de dafin, betele de marar uscat nu sunt doar simple „arome si condimente”. Ele contribuie la buna pastrare a conservelor de legume.
  • In retetele noastre se foloseste exclusiv saramura rece (chiar daca a fost fiarta ea se lasa la racit) pentru a nu inmuia legumele.
  • Tineti cont de regulile de igiena alimentara si spalati si sterilizati constiincios recipientele.
  • Este de preferat sa imbuteliati conservele in borcane mai multe si mai mici (dupa caz) si sa le deschideti treptat, pe masura ce le consumati. Daca cumva unul se strica nu e paguba mare.
  • Asigurati-va ca aveti un spatiu potrivit de depozitare al acestor borcane: o camara ventilata si racoroasa, o pivnita uscata etc.

Daca v-a placut reteta de astazi, Gogosari murati umpluti cu struguri,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close