Gogosari in sos de rosii

Fel de mâncare: muraturi
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: gogosari in sos de rosii, gogosari la borcan, muraturi de casa

Ingrediente

  • 2 kg gogosari
  • 150 g miere de albine
  • 1 lingura rasa sare
  • 1 lingurita boabe piper
  • 3 frunze dafin
  • 150 ml otet
  • 100 g mustar dulce
  • 2 lingurite mustar cu boabe
  • 100 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 300 g bulion de rosii
  • 3 catei usturoi

Mod de preparare

  • Gogosarii se spala, se curata de cotoare si seminte. Se taie fideluta. 
  • Dupa ce ii taiati, dati-le cu sare si amestecati-i. Lasa-i deoparte pana isi lasa apa din ei.
  • Intr-o cratita, se pune mustarul dulce, mustarul cu boabe (eu am folosit mustar Dijon) si bulionul de rosii. Amestecati.
  • Se adauga uleiul, putin cate putin, ca la maioneza si se amesteca.
  • Se adauga apoi mierea de albine, sarea, piperul, otetul, usturoiul pisat, apa si se amesteca pana la omogenizare. 
  • Se pun frunzele de dafin si cratita se pune pe foc mediu spre mare. Se amesteca si din momentul in care compozitia clocoteste, se fierbe 10 minute.
  • Se adauga gogosarii scursi de apa si se mai fierbe timp de 10 minute. Se amesteca.
  • Se opreste focul, se pun gogosarii fierbinti in borcane (spalate si sterilizate in prealabil). 
  • Sterilizati borcanele la bain marie, timp de 20 minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
  • Cand s-au racit, borcanele se depoziteaza intr-un loc racoros. Se pot consuma dupa 2-3 saptamani.

Gogosari in sos de rosii numai buni pentru fripturi. Se pregatesc foarte usor si sunt un deliciu chiar si simplii pe felii de paine.

Mai mult iti garanteaza un preparat excelent pentru sezonul rece, sosul dulce-acrisor, dar si aroma gogosarilor completandu-se perfect.

Gogosarii in sos de rosii sunt extraordinari alaturi de o friptura sau alte garnituri, dar si in diverse mancaruri. De exemplu o iahnie de fasole capata mult mai mult gust daca o dregi cu 2-3 linguri de gogosari în sos de roșii. De asemenea, un ou prajit servit alaturi de aceasta salata de gogosari este mult mai gustos si savuros.

Feliile crocante de gogosar carnos invelite in sos dulce acrisor de rosii fac din aceasta conserva un preparat deosebit, o adevarata delicatesa pentru sezonul rece. Altfel spus, gogosarii in sos de rosii fac parte din categoria salate si tocane de legume pentru iarna.

Foarte important in prepararea acestei salate de gogosari in sos de rosii sunt in primul rand gogosarii. Alege gogosari proaspeti, bine copti, carnosi. Daca gogosarii sunt vechi si trecuti risti ca salata sa capete un gust amar.

Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close