Gogosari in otet fara fierbere

Preparare30 minutes
Timp total30 minutes
Fel de mâncare: muraturi
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: gogosari in otet, gogosari murati, muraturi pentru iarna, reteta muraturi

Ingrediente

  • 2 kg gogosari
  • 500 ml otet 9 grade
  • 250 g zahar tos sau miere de albine
  • 75 g sare pentru muraturi
  • arome: boabe de piper, frunze de dafin, fasii de hrean, frunzede telina
  • 2 l apa

Mod de preparare

  • Spalati gogosarii, taiati cotoarele, indepartati semintele si feliati-i in 4
  • Pregatiti si aromele la indemana.
  • Asezati cateva frunze de telina pe fundul borcanului, apoi aranjati gogosarii cat mai inghesuiti, pentru ca se vor mai lasa ulterior.
  • Printre ei intercalati si betisoare de hrean. Mai puneti o frunzulita de dafin si inca cateva frunze de telina. La sfarsit adaugati o lingura de piper boabe si o lingura de boabe de mustar.
  • Puneti apa, sarea, zaharul si otetul intr-un vas de inox.
  • Aduceti lichidul la fierbere. 
  • Umpleti borcanele cu el, pana la refuz.
  • Inchideti capacele si puneti in camara.

Gogosari in otet fara fierbere care raman crocanti, aromati si plini de vitamine. Se prepara extrem de usor si reuseste bine de fiecare data. Reteta aceasta este perfecta daca nu aveti prea mult spatiu in camara, pentru ca se pot folosi borcane cat de mari, nu fermenteaza chiar daca ati deschis borcanul si nu trebuie sa tineti borcanul inceput in frigider.

Bine de stiut
Borcanele si capacele folosite trebuiesc in prealabil sterilizate la cuptor, la 150 grade timp de 15 minute!
Zaharul are rolul de a taia  din acreala otetului. Daca diminuati cantitatea de zahar gogosarii vor parea mult prea acizi la gust.
Adaugati sare iodata obisnuita, cu toata increderea. Va garantez ca nu va inmuia muraturile. Am testat de multe ori si cu sare iodata si cu neiodata si nu este nici o diferenta.
Pentru aceasta reteta eu folosesc doua borcane de 1.7 l, curate, spalate, cu capace noi, dar nesterilizate. Puteti utiliza insa borcane cat de mari sau cat de mici doriti, nu are nici o importanta. Puteti pune intr-un singur borcan mare, spre exemplu.
Se aleg gogosari frumosi, sanatosi si carnosi. De asemenea, otetul trebuie sa fie de buna calitate. Gogosarii vor iesi dulci-acrisori si putin intepatori, crocanti cu o culoare frumoasa. Frunzele de dafin si hrean le confera o aroma minunata. Gogosarii se vor pastra foarte bine, cu conditia sa nu fie expusi la lumina si caldura, dar si sa fie acoperiti in permanenta cu solutie otet+zahar.
Daca v-a placut reteta de astazi, gogosari in otet fara fierbere, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.
Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close