Gogonele in otet

81

Gogonele in otet crocante si gustoase

Fel de mâncare: muraturi
Cuvânt cheie: gogonele in otet, gogonele la borcan, gogonele murate, gogonele pentru iarna, reteta de gogonele, retete de muraturi

Ingrediente

  • 2 kg gogonele
  • 1/2 kg morcovi
  • fasii de hrean
  • 70 g sare pentru muraturi
  • 1 lingura zahar
  • piper negru
  • boabe de mustar
  • 400 ml otet
  • marar
  • cimbru uscat
  • frunze de telina
  • ardei iute optional
  • catei de usturoi

Mod de preparare

  • Spalati bine legumele. Morcovii si hreanul taiati-i rondele sau fasii.
  • Intr-un borcan de 5 l aranjati legumele; puneti straturi de gogonele si printre ele morcovi, conopida si cate un betisor de hrean, boabe de mustar si piper. In functie de gust se mai poate adauga la aceasta reteta o floare de marar uscat, o bucata de telina, un ardei iute, sau cativa catei de usturoi.
  • La 800 ml de apa adaugati 200 ml otet de 9 grade, 35 de grame de sare grunjoasa , si o jumatate de lingura de zahar. Amestecati pana se dizolva. Ati obtinut un litru de lichid de murare.  Turnati in borcan.
  • Puneti deasupra frunze de telina si inchideti capacul ermetic.
  • Puneti la pastrare la temperaturi sub 20 grade.

Gogonele in otet crocante si gustoase, puse la borcan. In fiecare an sunt nelipsite din camara si se consuma cu pofta de ficare data.

Eu pun muraturile mereu in a doua jumatate a lunii octombrie pentru ca temperaturile sunt zilnic sub 20 de grade si le pot tine pe balcon fara nici o grija. Acesta reteta nu are nevoie de nici o vanturare. Zeama nu se baloseste, nu se tulbura, nu miroase ciudat, iar gogonelele raman crocante, cu conditia bineinteles sa nu le tineti la cald.

Borcanele pentru muraturi trebuie sa fie curate, spalate si clatite bine. Nu uitati si de capace! Ele nu trebuie sterilizate ca la alte conserve.

Din fericire reteta de gogonele in otet este una rapida si usoara. N-avem nevoie de ingrediente greu de gasit. Pentru aroma eu am pus boabe de mustar, piper, marar, cimbru, telina, usturoi, hrean si ardei iute. Va sfatuiesc sa nu renuntati la hrean. Acesta are proprietatea de a conserva muraturile si de a le mentine tari pana la consumare. Daca va plac produsele picante, puteti pune si ardei iute. Unul, maxim doi, sunt suficient.

Daca nu doriti sa puneti zahar il puteti omite sau inlocui cu alt indulcitor. Zaharul conserva si el si e indicat sa-l puneti, mai ales daca nu puteti tine muraturile undeva la rece.

Daca v-a placut reteta de astazi , gogonele in otet,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close