Gnocchi de casa cu ciuperci
Ingrediente
Pentru gnocchi
- 500 g cartofi albi
- 150 g faina
- 1/2 lingurita sare
- un praf de nucsoara
Pentru ciuperci
- 1 ceapa rosie
- 2 catei de usturoi
- 300 g ciuperci, feliate
- 2-3 linguri unt
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Fierbe cartofii intr-o oala mare cu apa sarata.
- Curata cartofii de coaja si paseaza intr-un castron mare. Lasa la racit, la temperatura camerei.
- Pune faina, sarea si nucsoara.
- Amesteca cu mana si mai pune faina pana cand aluatul nu mai este lipicios.
- Transfera aluatul pe o suprafata de lucru, tapetata cu faina.
- Taie aluatul pe jumatate si formeaza un baton lung, prin rulare, cu un diametru de 1,5-2 cm.
- Taie batonul in bucati lungi de 2 cm si ruleaza fiecare pasta de cartofi pe spatele unei furculite, pentru a le da forma specifica.
- Pune o oala mare cu apa si sare la fiert.
- Pune gnocchi la fiert cate 4-6 minute sau pana cand acestia se ridica la suprafata.
- Cand s-au fiert, se scurg bine de apa.
- Toaca ceapa si usturoiul.
- Incinge la foc mediu untul si prajeste gnocchi pe fiecare parte cate 5 minute.
- Adauga ceapa, usturoiul si ciupercile. Prajeste 10 minute si condimenteaza cu sare si piper.
- Opreste focul, lasa cateva minute sa se raceasca usor.
- Sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Gnocchi de casa cu ciuperci, aceasta reteta este mai usoara decat ai crede. O poti face chiar la tine acasa cu doar cateva ingrediente.
Gnocchi sunt un fel de galuste italiene pe baza de cartofi fierti. Se gatesc in special in nordul Italiei, la granita cu Austria, in Ungaria, Cehia, Slovacia, Transilvania si Banat.
Gnocchi autentici necesita maiestria de moda veche a bucatarului. Cartofii gatiti la abur sunt pisati intr-un piure cu un zdrobitor de cartofi si framantati cu faina, sare, intr-un aluat moale si elastic. Proportiile sunt foarte importante; gnocchi nu ar trebui sa devina prea tari, dar nici nu vrei sa se destrame atunci cand ii gatesti. Din acest aluat sunt formate rulouri subtiri lungi, acestea aratand, un pic, ca niste franghii. Fiecare „franghie” este taiată in pernute mici, iar fiecare pernuta este apasata usor cu degetul mare. Apasarea pachetelelor pe partea laterala a unei razuitori sau pe dintii unei furculițe le creeaza acel aspect crestat.
Inainte de toate sunt doua reguli pentru aluatul de gnocchi: sa folosim cartofi fainosi si sa-i pasam cat inca sunt calzi. In niciun caz nu se folosesc cartofii noi pentru ca sunt foarte aposi, dar nici cartofi reci pentru ca aluatul nu se omogenizeaza.
Putem servi gnocchi si simpli, presarati cu parmezan, cu sos de rosii, cubulete de bacon sau salata verde.
Incearca si reteta noastra de gnocchi cu sos all”arrabbiata.
Daca v-a placut reteta de astazi, sandwich cu inghetata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.