Gem de struguri fara conservanti

147

Gem de struguri fara conservanti. Se prepara foarte usor si este foarte aromata si gustoasa. Un desert de mancat pe paine! Gemul are o culoare frumoasa, naturala si o consistenta perfecta. Merge de minune si in combinatie cu fripturile de rata, gasca sau vanat, sau cu branzeturi asortate.

Poti folosi orice fel de struguri cu bob mare pentru aceasta reteta. Indiferent de culoare. Pentru o consistenta placuta papilelor gustative indeparteaza samburii strugurilor, daca au. Este doar sfatul meu insa nu este obligatoriu. Alege si un soi de dtruguri mai dulci, pentru a nu folosi foarte mult zahar. Cantitatea normala de zahar la un kg de struguri este de 150 de grame.

Boabele de struguri taiati se amesteca cu cele 2 tipuri de zahar si se lasa la odihnit cca 2 ore pentru ca fructul sa-si lase zeama. Se da mai apoi la foc mediu, la fiert, si se amesteca ocazional. Cand zeama a scazut suficient, se opreste focul. Aveti grija sa nu se caramelizeze!

Cat se fierbe un gem?

Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.

 

Gem de struguri fara conservanti

Preparare40 minutes
Timp de gătire30 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Fel de mâncare: conserve pentru iarna, desert
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: cel mai bun gem de struguri, conserve pentru iarna, cum facem gemul de struguri, cum facem gemul fara conservant, gem de struguri, gem de struguri rapid, gem la borcan
Porţii: 2 borcane 200 ml

Ingrediente

  • 1 kg boabe de struguri
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

  • Spala boabele, taiele pe jumatate si scoate samburii daca au.
  • Intr-o oala cu larga puneti cele 3 ingrediente.
  • Lasati-le la odihnit 2 ore, amestecand din cand in cand.
  • Dati oala la foc mediu, lasati sa fiarba si amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn.
  • Lasati sa fiarba cca 20 de minute pana cand zeama scade si gemul incepe sa se lege.
  • Cand a scazut, opriti focul.
  • Puneti gemul fierbinte in borcane si inchideti bine capacul.
  • Asezati borcanele fierbinti pe o tava metalica. Tava va prelua caldura iar borcanele nu vor crapa.
  • Dupa racire puneti borcanele in camara.

Daca v-a placut reteta de astazi, Gem de struguri fara conservanti, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close