Galuste cu prune
Ingrediente
- 10-20 prune (in functie de dimensiuni)
- 800 g cartofi fierti in coaja
- 250-300 g faina
- 2 oua
- 1 lingurita rasa de sare
Pentru pesmet
- 250 g pesmet
- 100 g unt gras
- 100 g zahar
Pentru servit
- zahar pudra amestecat cu scortisoara
Mod de preparare
- Desfaceti prunele pentru a indeparta samburele.
- Decojiti cartofii fierti si dati-i prin razuitoarea mica.
- Spargeti cele 2 oua peste cartofi,adaugati sare si faina. (faina se adauga putin cate putin, astfel incat compozitia sa ramana una moale)
- Cu palmele ude formati un cerc din aluat, cu diametru de 10-15 cm (in functie de marimea prunelor).
- Asezati cate o pruna in centrul cercului.
- Inchideti acum cercul pentru ca pruna sa ramana ascunsa in interior.
- Repetati procesul cu restul de aluat si prune.
- Puneti o oala mare cu sare la fiert.
- Cand apa clocoteste pune usor galustele la fier.
- Fierbeti-le in 2-3 transe si asteptati ca apa sa clocoteasca din nou dupa fiercare transa.
- Lasa-le la fiert 10-15 minute, la foc mic fara capac.
- Cat timp se fierb galustele, intr-o tigaie topiti untul.
- Turnati pesmetul si amestecati.
- Cand pesmetul isi schimba culoarea, adauga si zaharul, apoi opreste focul.
- Cand scoateti galustele, puneti-le putin la scurs, apoi dati-le prin tigaia cu pesmet pana cand se acopera uniform.
- Scoateti-le pe un platou si pudrati-le cu zahar pudra cu scortisoara.
- Galustele se servesc imediat sau a doua zi incalzite putin la cuptorul cu microunde.
- Pofta buna!
Galuste cu prune un desert usor de facut, din aluat pe baza de cartofi. Nu trebuie sa fii bucatar profesionist, ci sa urmezi pasii de aici. Galustele cu prune, numite adesea gomboti sau knedle, sunt un desert tipic pentru bucataria austroungara. Aceste galuste cu prune sunt facute din aluat usor sarat, contrastand cu o umplutura de fructe si garnitura de pesmet rumenit in unt, indulcit si aromat. Aceste minunatii se numesc la originile lor ” szilvas gombocz” (maghiara).
Ce tip de cartofi folosim pentru galuste cu prune?
Pentru niste galuste cu prune reusite, trebuie sa folosim neaparat cartofi vechi albi fainosi, in niciun caz cartofi noi si, la fel, nu recomand cartofii rosii. Cartofii pentru gomboti trebuie fierti in coaja. Daca ii curatam si taiem in bucatele, acestia vor absorbi apa in timpul fierberii, iar aluatul va avea nevoie de mult mai multa faina ca sa se lege.
Ce prune folosim pentru galuste?
Eu folosesc prune romanesti pentru galuste, mi se par cele mai potrivite pentru acest desert traditional. Cand eram mica, le culegeam din curte si parca galustele aveau un gust si mai bun. Indiferent de locul din care va procurati prunele, daca vreti sa va bucurati de niste gomboti pufosi si gustosi, acestea trebuie sa fie bine coapte.
Si daca vreti sa incercati un gust mai inedit, incercati sa inlocuiti prunele cu smochine negre micute intregi.
Daca v-a placut reteta de astazi , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.