Friptura Salisbury cu ciuperci

309

Friptura Salisbury cu ciuperci

Preparare25 minutes
Timp de gătire20 minutes
Timp total45 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Americana
Cuvânt cheie: chiftele in sos, chiftele Salisbury, friptura Salisbury, reteta pranz, reteta simpla cina
Porţii: 4

Ingrediente

  • 450 g carne tocata de vita, fara grasimi
  • 35 g pesmet
  • 1 ou mare
  • sare si piper dupa gust
  • 2 lingurite sos de soia
  • 1 lingura ulei vegetal

Pentru sos cu ciuperci

  • 2 linguri unt nesarat
  • 130 g ceapa tocata
  • 340 g ciuperci
  •  sare si piper dupa gust
  • 2 lingurite usturoi pisat
  • 1 lingura sos de tomate
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura otet
  • 400 ml supa de vita sau apa
  • patrunjel tocat

Mod de preparare

  • Intr-un castron amesteca carnea tocata cu pesmet, sare, piper, ou si sos de soia.
  • Imparte carnea in 4 parti egale, formeaza chiftele , aseaza-le pe o farfurie si da-le la rece in frigider 15 minute.
  • Incinge ulei intr-o tigaie inalta si prajeste chiftelele pe fiecare parte. Scoate-le si pastreaza-le la cald.
  • In aceeasi tigaie, incinge untul la foc mediu. prajeste ceapa 3 minute.
  • Prajeste si ciupercile 3 minute. Pune usturoiul si mai prajeste 3 minute.
  • Adauga faina si pasta de tomate si amesteca constant 30 de secunde.
  • Pune otetul si mai lasa 15 secunde.
  • Pune supa de vita, amesteca si mai lasa la fiert pana cand sosul se ingroasa.
  • Pune carnea inapoi in acoper-o cu sos pentru a se inacalzi.
  • Opreste focul, presara patrunje tocat si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna.

Friptura Salisbury cu ciuperci, este o reteta cu origini americane, inventata de un medic american – J. H. Salisbury (1823-1905), unul din primii sustinatori ai ideei ca pentru a scadea in greutate, trebuie sa limitam consumul de carbohidrati. A publicat o serie de sfaturi cu privire la o alimentatie sanatoasa, carnea de vita fiind unul din ingredientele favorite. Numele de `Salisbury Steak` este folosit in SUA din 1897.

Friptura Salisbury transformă carnea tocata de vită  într-o masă gourmet. Rețeta este și ea rapidă și ușoară. Carnea este condimentată, modelată, prajita, apoi se face un sos delicios de ciuperci în aceeași tigaie.

Sosul este unul simplu care nu-ti da prea mari batai de cap. Poti servi acest preparat cu orez, salatate, cartofi, piureuri, paste etc. si un pahar de vin rosu.

Istoria apariției fripturii Salisbury este cunoscută de mulți. Mâncarea tradițională a Statelor Unite ale Americii are omologul său în bucătăria europeană – friptura clasică pentru hamburgerii. Deci, cum a apărut friptura de carne de vită pe masa americană și acum pe mesele noastre?

Se crede că prescripția sa a fost dezvoltată de un medic, om de știință american, care a fost un susținător arzător al unui conținut ridicat de proteine ​​în dieta zilnică. Ai ghicit ce nume are? Așa e – Salisbury. Deci, medicul  a venit cu o rețetă mai ieftină pentru un fel de mâncare care conține suficiente proteine.

Daca v-a placut reteta de astazi, friptura Salisbury cu ciuperci,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close