Friptura in untura la borcan
Echipament
- oala sub presiune sau vas termorezistent cu capac
Ingrediente
- 500 g carne mai grasa de porc
- 500 g untura
- 1 lingurita usturoi granulat
- sare si piper dupa gust
- boia dulce
Mod de preparare
- Taiati carnea bucatele de 4-5 cm.
- Condimentati bine ca pentru friptura. Puneți sare și condimente pentru că altfel carnea nu va avea absolut nici un gust.
- Puneti carnea in oala, o lingura buna de untura si cca 150 ml apa.
- Inchideti ermetic oala si lasati carnea sa se gateasca aprox. 1 ora. (din momentul in care incepe sa sfaraie. Dacă nu aveți oala, puteți să faceți friptura și în cuptor, într-un vas termorezistent cu capac (la 200 C timp de o oră și jumătate – veți încerca cu furculița).
- Dupa ce carnea se desface usor cu furculita, indepartati capacul si mai lasati sa scada lichidul. Cand carnea a inceput sa sfaraie si sa prinda culoare, acesta este un semn ca toata apa s-a evaporat.
- Scoateti friptura din untura in care s-a prajit.
- Asezati friptura intr-un borcan incapatori.
- Incalziti untura curata, doar ca sa devina fluita si turnati-o in borcan peste friptura.
- Inchideti borcanul ermetic si pastrati la rece, in camara.
- Spor la treaba!
Friptura in untura la borcan, nu necesita refrigerare si rezista foarte bine in camara, pentru mai multe luni. Un preparat practic si usor. Când ne e poftă de o carne la garniță este suficient să deschidem un borcan. Această friptură în untură se consumă atât rece cât și reîncălzită. Carnea este faină, untura de casă este cremoasă, mâncarea ARE GUST! Nu uitați să condimentați bine carnea! Mai mult, sarea este și un foarte bun conservant. Gândiți-vă că această carne este scoasă din borcan și se consumă ca atare. Nu trebuie să fie ceva fad ci să vă ducă cu gândul la o friptură. Daca doriti sa asezati si carnati in borcane, acestia trebuie prajiti separat deoarece timpul de gatire difera. La final, le puteti aseza in acelasi borcan si veti turna untura deasupra.
Alte sfaturi
Bucatile de carne nu trebuie taiate foarte mici, deoarece aceasta se va usca prea tare la prajire. De asemenea, indepartati capacul oalei si mai lasati carnea sa se prajeasca pentru a prinde culoare si pentru ca tot lichidul / apa sa se evapore. Acest pas este foarte important pentru conservare! Ea este responsabilă de râncezire și de apariția mucegaiurilor. Fără apă nu există nici mucegai.
Nu puneti in borcan untura in care s-a prajit carnea, chiar daca aveti impresia ca toata apa s-a evaporat. Inca mai contine particule de apa si va incepe sa rancezeasca usor. Untura pe care o veti turna in borcan, trebuie incalzita putin, nu topita, doar ca ea sa devina fluida. Scuturati borcanul pentru ca untura sa se aseze bine intre bucatile de carne si tot aerul sa iasa.
Este minunată această friptură la borcan! Nouă ne place să o mâncăm cu ceapă roșie și pâine proaspătă.
Daca v-a placut reteta de astazi, friptura in untura la borcan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.