Friptura cu sos de smochine

424

 

Friptura cu sos de smochine

Preparare20 mins
Timp de gătire35 mins
Timp total55 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: fel principal, muschi de vita, reteta culinara, sos de smochine
Porţii: 4

Ingrediente

  • 700 g muschi de vita
  • 400 g smochine
  • 1 lamaie
  • 2 cepe
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura miere
  • cimbru

Mod de preparare

  • Curatati si tocati ceapa si usturoiul
  • Smochinele se spala apoi se taie in patru. Stoarceti zeama de la lamaie.
  • Intr-o tigaie adanca si incapatoare, incingeti o lingura de ulei si prajiti carnea 2-3 minute pe fiecare parte. Se scoate apoi pe o parfurie si se pastreaza la cald.
  • Mai puneti o lingura de ulei, daca este nevoie, si prajiti ceapa pana se caramelizeaza.
  • Puneti inapoi carnea in tigaie, adaugati mierea, zeama de lamaie, cimbru, condimentati cu sare si piper. Acoperiti cu un capac si lasati la foc mic, 15 minute.
  • Cand timpul a trecut, puneti smochinele si mai lasati 10 minute. Nu mai acoperiti tigaia, pentru ca surplusul de apa sa se evapore.
  • Se serveste cald cu piure de cartofi sau orez.

Friptura cu sos de smochine, un preparat deloc pretentios, usor si surprinzator de delicios. Ceva diferit fata de gusturile cu care ne-am obisnuit. Sosul de smochine se combina excelent si cu carnea de pui sau rata. Taiati smochinele in jumatati, pe verticala si prajiti-le in unt, pana se rumenesc bine pe partea taiata. Presarati-le cu nucsoara rasa si serviti-le drept garnitura langa friptura de pasare.

Foarte importante in bucatarie, sosurile dau un alt gust mancarii, schimba aspectul preparatului servit si aduc culoare in farfurie. Nu numai ca sta la baza unui fel de mancare, ci sosul il si defineste si deosebeste de alte preparate. Prepararea sosurilor in casa iti ofera satisfactia de a putea sa-ti folosesti creativitatea si calitatile de bucatar pentru a realiza un preparat gustos, perfect pentru mancarea ta. Sosurile de casa sunt mai sanatoase deoarece nu contin conservanti alimentari.

Smochinele sunt originare din Asia Mica si sunt cunoscute printre primele fructe cultivate de om. Erau cunoscute si de catre vechii egipteni, pentru ca aria de raspandire a smochinilor in antichitate s-a extins rapid in intrega zona mediteraneeana. Inca din acele vremuri, ele au devenit un ingredient de nelipsit in dieta zilnica a grecilor, romanilor si locuitorilor din Nordul Africii. Sunt pomenite in Iliada si Odiseea lui Homer, dar si in scrierile lui Teofrast, Dioscoride si Pliniu cel Batran.
Azi cele mai mari tari cultivatoiare de smochini sunt: Grecia, Turcia, Muntenegru, Irak, Italia, Spania, Brazilia.

Spor la gatit friptura cu sos de smochine!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close