French toast – paine prajita cu ou, caramel, bacon si nuci

249

 

French toast - paine prajita cu ou, caramel, bacon si nuci

Preparare20 mins
Timp de gătire25 mins
Timp total45 mins
Fel de mâncare: desert, mic dejun
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: bacon, caramel cu nuci, desert, french toast, idei mic dejun, paine cu ou, paine prajita cu caramel
Porţii: 10 felii

Ingrediente

Pentru caramel

  • 100 g nuci pecan
  • 85 g bacon
  • 5 linguri unt nesarat
  • 220 g zahar brun
  • 1 lingura apa
  • un praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 120 ml smantana lichida de gatit

French toast

  • 10 felii paine
  • 245 ml lapte gras
  • 3 oua mari
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 30 g faina
  • 1 lingura zahar
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • un praf de sare
  • 1 lingura unt (mai mult daca este nevoie)

Mod de preparare

Caramel

  • Nucile se prajesc intr-o tigaie mica, la foc mediu, amestecand frecvent. Cand sunt bine aurite, se lasa deoparte la racit.
  • Bacon-ul se taie bucatele mici si se prajeste la foc mediu. Se scoate apoi pe o farfurie cu prosop de hartie.
  • Topiti cele 5 linguri de unt in grasimea de la bacon, puneti zaharul, apa si sare. Se da in fiert apoi se micsoreaza temperatura si se mai tine la foc inca 5 minute, amestecand ocazional.
  • Indepartam caramelul de pe foc, punem smantana lichida, vanilia, bucatelele de bacon. Se pune iar la foc si se lasa sa fiarba incet inca 1-2 minute.
  • Caramelul este gata, se lasa la racit 10 minute inainte sa se consume.

French Toast

  • Intr-un castron se amesteca bine o cana de lapte, 3 oua si vanilia.
  • Continand sa amesteci, pune faina, zaharul, scortisoara si sare.
  • Pune o lingura de unt la incins intr-o tigaie.
  • Fiecare felie de paine se inmoaie in ou, pe ambele parti si se prajeste in unt cate 3-4 minute pe o parte.
  • Continuati sa prajiti feliile de paine, adaugand unt daca mai este nevoie.
  • Pentru servire se unge fiecare felie cu caramel si se orneaza cu nuci.
  • Pofta buna!

French toast – paine prajita cu ou, caramel, bacon si nuci. O minunatie de rezultat! Ai grija insa sa te opresti dupa maxim 2 felii!!

Credeti sau nu, aceasta nu este in tocmai o reteta frantuzeasca, asa cum crede toata lumea. De fapt, ea a existat cu mult inainte ca Franta sa fie o tara, originile ei insa sunt necunoascute. Painea a fost dintotdeauna un aliment consumat, in toate culturile, de cand lumea a descoperit gatitul culinar. In acele vremuri, oamenii nu aruncau niciun aliment ci il refoloseau. Tocmai asa a inceput si istoria french toast-ului. Inmuiata in ou cu lapte apoi prajita, oamenii refoloseau painea uscata sau veche.

Prima scriere a retetei, a fost in cartea de bucate a lui Apicius, in secolul IV, la Roma, si s-a numit pan dulcis.  Romanii inmuiau painea in ou cu lapte si o prajeau in ulei sau unt, aproape ca in reteta de astazi.

Reteta a devenit populara in intreaga Europa, in Evul Mediu. In Franta acest preparat se numeste pain perdu care inseamna paine pierduta. La fel se numeste si in tarile: Belgia, New Orleans, Acadiana, Newfoundland si Congo.  Interesant este ca francezii inainte sa numeasca acest preparat pain perdu, il numeau pain a la Romaine (paine romana).

Povestea spune ca numele de french toast, este dat de primul chef francez,  Joseph French, care a gatit aceasta reteta.

Puteti gati aceasta reteta pentru o mica gustare dintre mese sau pentru micul dejun.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close