French toast - paine prajita cu ou, caramel, bacon si nuci
Ingrediente
Pentru caramel
- 100 g nuci pecan
- 85 g bacon
- 5 linguri unt nesarat
- 220 g zahar brun
- 1 lingura apa
- un praf de sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 120 ml smantana lichida de gatit
French toast
- 10 felii paine
- 245 ml lapte gras
- 3 oua mari
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 30 g faina
- 1 lingura zahar
- 1/2 lingurita scortisoara
- un praf de sare
- 1 lingura unt (mai mult daca este nevoie)
Mod de preparare
Caramel
- Nucile se prajesc intr-o tigaie mica, la foc mediu, amestecand frecvent. Cand sunt bine aurite, se lasa deoparte la racit.
- Bacon-ul se taie bucatele mici si se prajeste la foc mediu. Se scoate apoi pe o farfurie cu prosop de hartie.
- Topiti cele 5 linguri de unt in grasimea de la bacon, puneti zaharul, apa si sare. Se da in fiert apoi se micsoreaza temperatura si se mai tine la foc inca 5 minute, amestecand ocazional.
- Indepartam caramelul de pe foc, punem smantana lichida, vanilia, bucatelele de bacon. Se pune iar la foc si se lasa sa fiarba incet inca 1-2 minute.
- Caramelul este gata, se lasa la racit 10 minute inainte sa se consume.
French Toast
- Intr-un castron se amesteca bine o cana de lapte, 3 oua si vanilia.
- Continand sa amesteci, pune faina, zaharul, scortisoara si sare.
- Pune o lingura de unt la incins intr-o tigaie.
- Fiecare felie de paine se inmoaie in ou, pe ambele parti si se prajeste in unt cate 3-4 minute pe o parte.
- Continuati sa prajiti feliile de paine, adaugand unt daca mai este nevoie.
- Pentru servire se unge fiecare felie cu caramel si se orneaza cu nuci.
- Pofta buna!
French toast – paine prajita cu ou, caramel, bacon si nuci. O minunatie de rezultat! Ai grija insa sa te opresti dupa maxim 2 felii!!
Credeti sau nu, aceasta nu este in tocmai o reteta frantuzeasca, asa cum crede toata lumea. De fapt, ea a existat cu mult inainte ca Franta sa fie o tara, originile ei insa sunt necunoascute. Painea a fost dintotdeauna un aliment consumat, in toate culturile, de cand lumea a descoperit gatitul culinar. In acele vremuri, oamenii nu aruncau niciun aliment ci il refoloseau. Tocmai asa a inceput si istoria french toast-ului. Inmuiata in ou cu lapte apoi prajita, oamenii refoloseau painea uscata sau veche.
Prima scriere a retetei, a fost in cartea de bucate a lui Apicius, in secolul IV, la Roma, si s-a numit pan dulcis
. Romanii inmuiau painea in ou cu lapte si o prajeau in ulei sau unt, aproape ca in reteta de astazi.
Reteta a devenit populara in intreaga Europa, in Evul Mediu. In Franta acest preparat se numeste pain perdu
care inseamna paine pierduta
. La fel se numeste si in tarile: Belgia, New Orleans, Acadiana, Newfoundland si Congo. Interesant este ca francezii inainte sa numeasca acest preparat pain perdu, il numeau pain a la Romaine (paine romana).
Povestea spune ca numele de french toast, este dat de primul chef francez, Joseph French, care a gatit aceasta reteta.
Puteti gati aceasta reteta pentru o mica gustare dintre mese sau pentru micul dejun.