Fondue savoyarde

497

 

Fondue savoyarde

Preparare20 minutes
Timp de gătire15 minutes
Timp total35 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: branza topita, Fondue savoyarde, preparat cremos, reteta frantuzeasca
Porţii: 4

Echipament

  • plita

Ingrediente

  • 250 g branza Beaufort
  • 250 g branza Comté
  • 250 g branza Abondance
  • 1 catel de usturoi
  • 300 ml vin alb sec
  • 20 ml lichior de cirese (kirsch)
  • piper si nucsoara, dupa gust
  • 1 bagheta sau paine proaspata de casa

Mod de preparare

  • Taiati bagheta sau paine in cuburi mari.
  • Indepartati crusta branzeturilor si razuiti-o prin partea mare a razuitoarei, sau taiati-o cubulete mici.
  • Oala in care veti topi branza se freaca la interior cu catelul de usturoi.
  • Puneti vinul in oala si dati la foc mic. Lasati vinul sa fiarba pana aproape de a clocoti. Indepartati oala de la foc.
  • Puneti branza razuita in vin si amestecati in continuu cu o lingura de lemn, desenand 8-uri, pana cand branza s-a topit in intregime. Asezonati cu piper si nucsoara. Daca vinul s-a racit si branza nu este topita bine, puneti din nou oala pe foc, insa aveti grija sa nu dea in clocot.
  • Puneti lichiorul de cirese si amestecati.
  • Reincalziti preparatul inainte de servire, asta daca nu aveti o plita electrica, pe care s-o puneti pe masa, pentru ca preparatul sa ramana la o temperatura constanta.
  • Se folosesc furculite lungi pentru a inmuia cuburile de paine in branza topita.
  • Se serveste alaturi de un pahar de vin alb, salata asezonata cu sos pe baza de ulei de nuca, cornichons si alte mezeluri specifice regiunii Savoie.
  • Pofta buna!

Fondue savoyarde o specilitate provenita din bucataria rustica a Alpilor. Un deliciu cremos pentru iubitorii de branzeturi frantuzesti.  Poate fi comté, cantal, emmental… Deseori, se amesteca sortimente de branza cu durate lungi si scurte de maturare pentru a se obtine un rezultat cat mai aromat. Cea mai distinsa varianta, de fondue savoyarde, se compune din branza beaufort veche, la care se adauga un sortiment mai tanar de beaufort cu un iz mai fructat, un vin alb sec si kirsch (lichior de cirese).

Nu orice sortiment de branza este bun pentru a obtine constistenta cremoasa de fondue. De fapt, daca alegi o branza care nu se topeste sau care este atat de secata de grasime incat incepe sa scartaie intre dinti, tot fondue-ul tau va fi un fiasco.

Alte sortimente de branza cu care nu vei da niciodata gres:
  • Cheddar
  • Emmentaler
  • Monterey Jack
  • Gruyere
  • Fontina

Daca preparatul tau nu s-a ingrosat suficient, poti folosi amidon alimentar sau faina. Prima varianta este mai buna, deoarece se integreaza mai repede in preparat.

Pentru a-ti usura munca, dar si pentru a diminua timpul de preparare, este recomandat sa razuiesti branza si sa o adaugi treptat. De asemenea, un alt secret este sa folosesti cea mai mica treapta a ochiului de aragaz. Branza trebuie sa se topeasca lent si sa devina cremoasa. Aveti grija  sa dea in clocot, deoarece isi poate pierde din aroma, iar textura i se poate schimba.

Usturoiul este nelipsit din branza fondue facuta ca la carte. Pentru un gust sublim, poti unge doar marginile vasului cu usturoi, insa pentru un gust mai puternic, este bine sa adaugi 2 catei de usturoi bine zdrobiti direct in fondue.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close