Focaccia - paine decorata cu legume si plante comestibile
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru paine
- 450 g faina
- 7 g drojdie uscata
- 10 g zahar
- 200 ml apa calduta
- 100 ml lapte usor caldut
- 9 g sare
- 40 ml ulei de masline/floarea soarelui
Pentru decor
- rondele de ardei
- masline
- ceapa rosie
- rosii cherry
- patrunjel / busuioc
Mod de preparare
- Intr-un castron amestecati faina, drojdia si zaharul.
- Turnati pe rand apa si laptele si amestecati usor.
- Pana sa incepeti framantarea cu mana puneti sarea, apoi 20 ml ulei. Restul de 20 ml ulei il adaugati treptat, in timp ce framantati aluatul.
- Lasati aluatul sa creasca 45 de minute. In acest timp, isi va tripla volumul.
- Puneti hartie de copt in tava si ungeti-o cu putin ulei.
- Puneti aluatul in tava si intindeti-l cu mana.
- Mai lasati-l la odihnit 15 minute si apoi decorati-l dupa plac.
- Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Dati focaccia la cuptor pentru 30 de minute, sau pana cand se rumeneste usor la suprafata.
- Cand timpul s-a scurs, scoateti-o si lasati-o la racit 10 minute inainte de servire.
- Pofta buna
Focaccia – paine decorata cu legume si plante comestibile, o reteta delicioasa, simpla si usor de pregatit. Aluatul nu necesita framatare intensiva, este moale si usor.
Pentru a afla istoria painicii italienesti numita focaccia, trebuie sa descindem mult in timp, pana in vremea Imperiului Roman. Aceasta paine plata, destul de asemanatoare cu pizza, era pregatita in cenusa cuptoarelor in care se facea focul. De altfel, exact de aici isi trage si numele. Vine din latinescul “focacius”, care inseamna “cuptor” (panis focacius = paine in cuptor). Exista ipoteze potrivit carora originea acestei painici se gaseste, de fapt, in civilizatia Greciei Antice. Insa dovezile sunt prea putine pentru a sustine aceasta teorie ca fiind perfect valabila. Si, judecand dupa prezenta painicii la majoritatea popoarelor mediteraneene in vremurile de azi, este practic imposibil sa fie atribuita unei singure civilizatii sau unui singur popor.