Focaccia – paine decorata cu legume si plante comestibile

373

Focaccia - paine decorata cu legume si plante comestibile

Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: aluat paine, focaccia, paine de casa, paine decorata, reteta italiana, reteta paine

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Pentru paine

  • 450 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 10 g zahar
  • 200 ml apa calduta
  • 100 ml lapte usor caldut
  • 9 g sare
  • 40 ml ulei de masline/floarea soarelui

Pentru decor

  • rondele de ardei
  • masline
  • ceapa rosie
  • rosii cherry
  • patrunjel / busuioc

Mod de preparare

  • Intr-un castron amestecati faina, drojdia si zaharul.
  • Turnati pe rand apa si laptele si amestecati usor.
  • Pana sa incepeti framantarea cu mana puneti sarea, apoi 20 ml ulei.  Restul de 20 ml ulei il adaugati treptat, in timp ce framantati aluatul.
  • Lasati aluatul sa creasca 45 de minute. In acest timp, isi va tripla volumul.
  • Puneti hartie de copt in tava si ungeti-o cu putin ulei.
  • Puneti aluatul in tava si intindeti-l cu mana.
  • Mai lasati-l la odihnit 15 minute si apoi decorati-l dupa plac.
  • Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • Dati focaccia la cuptor pentru 30 de minute, sau pana cand se rumeneste usor la suprafata.
  • Cand timpul s-a scurs, scoateti-o si lasati-o la racit 10 minute inainte de servire.
  • Pofta buna

Focaccia – paine decorata cu legume si plante comestibile, o reteta delicioasa, simpla si usor de pregatit. Aluatul nu necesita framatare intensiva, este moale si usor.

Pentru a afla istoria painicii italienesti numita focaccia, trebuie sa descindem mult in timp, pana in vremea Imperiului Roman. Aceasta paine plata, destul de asemanatoare cu pizza, era pregatita in cenusa cuptoarelor in care se facea focul. De altfel, exact de aici isi trage si numele. Vine din latinescul “focacius”, care inseamna “cuptor” (panis focacius = paine in cuptor). Exista ipoteze potrivit carora originea acestei painici se gaseste, de fapt, in civilizatia Greciei Antice. Insa dovezile sunt prea putine pentru a sustine aceasta teorie ca fiind perfect valabila. Si, judecand dupa prezenta painicii la majoritatea popoarelor mediteraneene in vremurile de azi, este practic imposibil sa fie atribuita unei singure civilizatii sau unui singur popor.

Daca faima si-a capatat-o prin intermediul culturii italiene, ea exista si in alte tari. In Franta este numita fouiasse sau fougasse, in Spania poarta denumirea de hogaza, iar in Argentina, unde a patruns datorita imigrantilor, se numeste fougazza.

Multe secole de-a lungul istoriei, focaccia a fost asociata cu sarbatori religioase precum Ajunul Craciunului sau Bunavestire. Odata cu trecerea timpului, ea a devenit ceva mai laica, raspandindu-se pe mese cat mai diverse, devenind o paine foarte apreciata in intreaga lume.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close