Focaccia di Recco - preparat cu blat de branza crescenza.
Ingrediente
Pentru aluat
- 250 gr faina alba
- 30 ml ulei masline extravirgin
- 150 ml apa
- 1/2 lingurita sare
Pnetru umplutura
- 350 gr branza crescenza
Pentru uns
- 2 linguri ulei masline
- sare de mare
- 2 linguri apa calduta
Topping
- capere (in otet)
- oregano uscat
- 150 gr passata
- masline verzi
- putin otet de la capere
Mod de preparare
- Pentru aluat se amesteca uleiul cu apa si sarea. Se toarna in mijlocul fainii si se framanta pana aluatul se leaga. Aluatul trebuie sa fie unul elastic si nelipicios.
- Se da forma de bila aluatului si se acopera cu un castron minim 2 ore, dar poate sta asa si pana la 5 ore.
- Preparati sosul de rosii: puneti passata intr-o craticioara, adaugati oregano, otetul de pe capere, sare si piper dupa gust si fierbeti la foc mediu spre mic pana sosul se ingroasa un pic, cam 5 minute. Lasati sa se racoreasca.
- Taiati aluatul in doua bucati egale
- Pudrati faina pe masa de lucru.
- Intindeti aluatul cu un sucitor in forma tavii pentru copt. Dupa ce e destul de subtire, continuati sa intindeti aluatul cu mana, bagand pumnul sau palma dedesubt si tragand spre margini, asa cum se intind foile subtiri de strudel. Intindeti aluatul pana puteti citi prin el
- Asezati prima foaie in tava de copt pregatita cu hartie de copt. Aceasta va fi mai mare decat tava, e ok.
- Umpleti aluatul cu branza.
- Formati si a doua foaie apoi asezati-o peste branza pentru a o acoperi.
- Rupeti putin marginile daca sunt prea mari si lipiti-le intre ele. Ideea aici e sa nu aveti margini groase, ci margini subtiri si drepte.
- Intepati focaccia cu o furculita pe toata suprafata, ca sa aiba pe unde sa iasa aburul.
- Intr-un pahar mic, amestecati bine apa cu uleiul si sarea, pana vedeti ca aproape se uniformizeaza. Stropiti (sau ungeti) cu acest amestec focaccia.
- Ungeti apoi focaccia cu un strat subtire de sos de rosii. Presarati capere si masline cate doriti.
- Dati la cuptor pentru 7-8 minute. Focaccia se va umfla usor si se va rumeni placut. Nu o lasati sa se rumeneasca prea tare, doar sa aiba pete aurii, altfel aluatul (marinile mai ales) se intareste prea mult.
- Scoateti focaccia din cuptor si serviti imediat, stropita cu putin ulei de masline daca doriti. E buna si la temp. camerei sau reincalzita, dar aluatul se inmoaie un pic, daca o lasati sa stea mai mult de 30 minute.
- Pofta buna!
Focaccia di Recco- preparat cu blat de branza crescenza. Ce poate fi mai bun? As indrazni sa zic chiar ca imi place mai mult decat pizza. O turtă nedospită cu brânză care se coace la cuptor.Aluat crocant și umplutură de brânză care se topește. Yummy!
DESPRE FOCACCIA DI RECCO
Focaccia di Recco originală („fugassa de Réccu” sau „a fugassa cö formaggio”) este o specialitate din Liguria care se face cu aluat nedospit (fără drojdie) și brânză La Crescenza sau stracchino. Este o brânză moale și grasă preparată din lapte de vacă. Are textură cremoasă și nu are multă sare. Seamănă cu un caș gras, moale, puțin sărat. Există variante de focaccia di Recco umplute cu brânză Gorgonzola, mozzarella, fontina sau prescinsêua (o altă specialitate italiană cu consistență între ricotta și iaurt).
Aluatul nedospit din care se fac foile de plăcintă este elastic, nelipicios și se prelucrează ușor. Nu vă fie teamă! După coacere el devine fraged, crocant și extrem de gustos!
Această plăcintă simplă cu brânză se servește fierbinte, imediat după ce-a fost scoasă din cuptor.
Daca v-a placut reteta de astazi, Focaccia di Recco- preparat cu blat de branza, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.