Focaccia cu rozmarin

170

 

Focaccia cu rozmarin

Preparare1 hr 15 mins
Timp de gătire25 mins
Timp total1 hr 40 mins
Fel de mâncare: aperitiv, paine
Bucătaria: Italiana
Cuvânt cheie: focaccia cu rozmarin, focaccia simpla, paine cu rozmarin, paine italienesca, reteta focaccia
Porţii: 1 buc

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 315 ml apa calda
  • 2 lingurite zahar sau miere
  • 7 g drojdie uscata
  • 450 g faina
  • 50 ml ulei de masline
  • 2 lingurie fulgi de sare
  • 2 crengute de rozmarin proaspat

Mod de preparare

  • Puneti apa calda in castronul robotului de bucatarie. Daca nu aveti robot de bucatarie, nu-i nicio problema, se framanta foarte usor si cu mana.
  • Adaugati zaharul si amestecati.
  • Puneti acum drojdia in apa si lasati 5-10 minute la odihnit.
  • Puneti acul pentru framantat la robotul de bucatie si incepeti sa framantati la viteza mica.
  • Adauga in castron faina, uleiul de masline si sarea.
  • Mareste viteza la mediu si mai framanta 5 minute.
  • Daca aluatul este prea lipicios, poti sa mai adaugi ulei.
  • Pregateste un alt castron mare si unge-l cu ulei.
  • Scoate aluatul, formeaza cu mainile o mingie si transfera-l in castronul uns cu ulei.
  • Acopera castronul cu un prosop curat si lasa-l la crescut, la loc caldut, 45-60 de minute sau pana cand aluatul isi mareste volumul.
  • Cand timpul a trecut, presara putina faina pe suprafata de lucru si mai framanta o data aluatul.
  • Pregateste tava pentru copt si aseaza aluatul in ea. (aluatul asezat in tava nu trebuie sa aiba mai mult de 2 cm grosime)
  • Acoperiti din nou cu un prosop si mai lasati la crescut 20 de minute.
  • Intre timp incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius.
  • Unge aluatul cu ulei de masline si presara pe el rozmarin si fulgi de sare.
  • Cu o scobitoare pentru frigarui impunge aluatul pe toata suprafata.
  • Dati la copt pentru 20 de minute sau pana cand aluatul se bronzeaza frumos.
  • Cand il scoti de la cuptor, il mai poti unge cu putin ulei.
  • Serveste focaccia cu preparatele tale preferate.
  • Pofta buna!

Focaccia cu rozmarin o paine cu origini italienesti, foarte gustoasa si usor de preparat, iar ingredientele nu sunt deloc pretentioase.

Pentru a afla istoria painicii italienesti numita focaccia, trebuie sa descindem mult in timp, pana in vremea Imperiului Roman. Aceasta paine plata, destul de asemanatoare cu pizza, era pregatita in cenusa cuptoarelor in care se facea focul. De altfel, exact de aici isi trage si numele. Vine din latinescul “focacius”, care inseamna “cuptor” (panis focacius = paine in cuptor). Exista ipoteze potrivit carora originea acestei painici se gaseste, de fapt, in civilizatia Greciei Antice. Insa dovezile sunt prea putine pentru a sustine aceasta teorie ca fiind perfect valabila. Si, judecand dupa prezenta painicii la majoritatea popoarelor mediteraneene in vremurile de azi, este practic imposibil sa fie atribuita unei singure civilizatii sau unui singur popor.

Daca faima si-a capatat-o prin intermediul culturii italiene, ea exista si in alte tari. In Franta este numita fouiasse sau fougasse, in Spania poarta denumirea de hogaza, iar in Argentina, unde a patruns datorita imigrantilor, se numeste fougazza.

Multe secole de-a lungul istoriei, focaccia a fost asociata cu sarbatori religioase precum Ajunul Craciunului sau Bunavestire. Odata cu trecerea timpului, ea a devenit ceva mai laica, raspandindu-se pe mese cat mai diverse, devenind o paine foarte apreciata in intreaga lume.

Daca v-a placut reteta de astazi, Focaccia cu rozmarin, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close