Fish and chips – Peste pane cu cartofi prajiti

132

Fish and chips - Peste pane cu cartofi prajiti

Preparare30 mins
Timp de gătire40 mins
Timp total1 hr 10 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Britanica
Cuvânt cheie: cartofi la frieuza, cod pane, fish and chips, peste la friteuza, peste pane, reteta britanica
Porţii: 4

Ingrediente

  • 6 cartofi mari, taiati
  • ulei pentru prajit

Pentru peste

  • 700 g file de cod, taiate in 12 bucati
  • 150 g faina
  • 35 g amidon de porumb
  • 5 g praf de copt
  • 1 ou mare
  • sare si piper dupa gust
  • 130 ml bere

Mod de preparare

  • Pregatim mai intai aluatul pentru peste pane.
  • Intr-un castron puneti 115 g faina, amidon si praf de copt.
  • In alt castron bateti oul cu bere. Turnati amestecul peste mixul de faina. Amestecati bine pana obtineti un aluat omogen.
  • Condimentati cu sare si piper apoi dati la frigider 20 de minute.
  • Incingeti uleiul in friteuza la 190 de grade Celsius.
  • Prajiti cartofii in transe. Scoateti-i pe un gratar pentru a se scurge surplusul de ulei si condimentati cu sare. Se aseaza apoi pe o farfurie.
  • Cand ati terminat de prajit cartofii, reglati friteuza la 180 de grade Celsius.
  • Puneti restul de faina pe o farfurie intinsa.
  • Bucatile de cod se condimenteaza cu sare si piper.
  • Dati fiecare bucata de peste prin faina apoi prin mixul de la frigider.
  • Prajiti in ulei cca 5 minute sau pana cand pestele este bine facut la inerior.
  • Scoateti pe un gratar pentru a indeparta surplusul de ulei.
  • Serviti fish and chips cu sos tartar.
  • Pofta buna!

Fish and chips – Peste pane cu cartofi prajiti, un meniu clasic preferat de britanici. Deloc complicat de preparat si cu ingrediente usoare. Ca si garnitura se serveste de obicei cu sos tartar, piure de mazare sau pur si simplu cu otet si sare.

Cele 2 ingrediente ale acestei retete sunt berea si praful de copt. Acestea doua fac pestele cu aroma tipic britanica. Un alt secret este de a da aluatul la frigider inainte de prajire. Nu sariti peste acest pas, este foarte important!

Despre Fish&Chips

Bineinteles, tehnica de acoperire a pestelui apoi de prajire, a fost adusa de evrei, si nu este o tehnica britanica. Cat despre cartofii prajiti, acordam toate creditele Belgiei.

Una dintre cele mai vechi datari a retetei, din Anglia, vine de la nimeni altul decât autorul meu preferat, Charles Dickens.  In 1838  „depozitele de pește prăjit” din Oliver Twist. Celebrul bucătar victorian, Alexis Soyer, nota în cartea sa de bucate din 1845, o rețetă pentru „Pește prăjit, modă evreiască”. Foarte interesant este si termenul de „chips” pentru „cartofi prajiti”. Tot Charles Dickens l-a folosit pentru prima data in romanul „A Tale of Two Cities”, – „husky chips of potatoes, fried with some reluctant drops of oil” (chips-uri de cartofi prajite in picaturi de ulei).

Primul restaurant „Fish and chips” a fost deschis la Londra de evreul emigrant Joseph Malin, in 1860. La origine a fost preparatul oamenilor de rand, devenind mai tarziu preparatul tipic englezesc.

Aboneaza-te la Newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai interesante retete culinare. De asemenea, ne poti urmari pe Facebook dar si pe Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close