Fiptura de vita Diane

250

Fiptura de vita Diane

Preparare20 minutes
Timp de gătire25 minutes
Timp total45 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Americana
Cuvânt cheie: carne de vita, friptura de vita, reteta americana,, reteta cina, reteta pranz, reteta steack Diane, reteta usoara, sos de ciuperci, steak diane, vita la tigaie
Porţii: 4

Ingrediente

  • 4 fripturi de vita, groase de cca 5 cm
  • sare si piper dupa gust
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri unt
  • 1 ceapa rosie, medie
  • 250 g ciuperci feliate
  • 2 lingurite usturoi zdrobit
  • 60 ml cognac
  • 120 ml stock de vita sau apa
  • 2 lingurite mustar de Dijon
  • 2 lingurite sos Worcestershire
  • 60 ml smantana lichida de gatit
  • frunze de arpagic tocate

Mod de preparare

  • Sterge bine fripturile de vita cu prosoape de hartie. Condimenteaza cu sare si piper.
  • Intr-o tigaie mare incinge uleiul, la foc mare, si prajeste fripturile cate 3-4 minute pe fiecare parte sau dupa placul tau.
  • Scote pe o farfurie si pastreaza acoperit, la cald.
  • In aceeasi tigaie pune untul la topit si prajeste ciupercile 4-5 minute.
  • Adauga ceapa si usturoiul si mai lasa 1 minut. Condimenteaza cu sare si piper.
  • Pune cognacul si lasa la fiert pana cand acesta isi injumatateste cantitatea.
  • Adauga stock-ul de vita sau apa, mustarul, sosul Worcestershire si smantana lichida. Amesteca si lasa la fiert pana cand sosul a inceput sa se ingroase.
  • Pune inapoi in tigaie fripturile si acopera-le cu sos.
  • Presara frunze de arpagic si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Fiptura de vita Diane insotita de un sos delicios de ciuperci. O reteta extrem de cunoscuta in stainatate si a inceput sa devina populara si in bucatariile de la noi, chiar daca nu cu acelasi nume. Este vorba, practic, de o friptura de vita cu sosuri si ciuperci, aromata si delicioasa.

Acest fel de mancare se spune ca ar fi numit dupa Diana,  zeita romana a vanatorii. In secolul al XIX-lea a fost creat un sos Diane, care a constat din smantana, ciuperci de trufe si piper negru. Se crede ca acest fel de mancare isi are originea in America.

Puteti servi aceasta friptura si sosul de ciuperci alaturi de piure de cartofi, legume fierte sau la gratar etc.

Este important sa nu prajiti prea tare friptura. Utilizati un termometru digital pentru a masura cand friptura este gata. Puteti introduce termometrul in cea mai groasa parte a carnii si puteti monitoriza progresul in timp ce se prajeste. Eu prefer sa-mi gatesc fripturile la un nivel mediu.

Va las aici temperaturile de prajite a fripturii:

  • Rare: 55 grade Celsius
  • Medium Rare: 60 grade Celsius
  • For Medium: 65 grade Celsius
  • Medium Well: 70 grade Celsius
  • Well Done: 75 grade Celsius

Daca v-a placut reteta de astazi, Fiptura de vita Diane, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close