Ficat de porc in stil asiatic
Ingrediente
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingura unt de arahide
- sare dupa gust
- 300 ml lapte de cocos
- 175 g ceapa tocata julien
- 1 lingurita coriandru
- praf de usturoi dupa gust
- chilli dupa gust (rasnit)
- 2 linguri ulei
- 1/2 lingurita curcuma
- 450 g ficat de porc, taiat fasii
Mod de preparare
- Incinge uleiul intr-o tigaie si prajeste ceapa pana cand se caramelizeaza.
- Cand este gata, jumatate din cantitatea de ceapa se scoate si se pastreaza la cald pe o farfurie.
- Adauga condimentele in tigaie, coriandru, usturoi, chilli, curcuma, si mai prajeste la foc mic, timp de 1 minut.
- Puneti acum peste ceapa si ficatul de porc. Se prajeste pana cand ajungeti la textura pe care o doriti.
- Adaugati sosul de soia, untul de arahide si sare. Amestecati bine.
- Turnati si laptele de cocos, acoperiti cu un capac si lasati la fiert cca 30 de minute.
- Cand timpul s-a scurs, opriti focul, presarati deasupra ceapa pastrata.
- Sunteti gata de servit!
Ficat de porc in stil asiatic – suntem deja obisnuiti cu gustul dulce picant al bucatariei asiatice. Se pregateste rapid si rezultatul te va surprinde.
Gusturile preparatelor culinare
Timp de secole in Europa s-a crezut ca putem percepe cu ajutorul receptorilor gustativi de pe limba, 4 gusturi fundamentale: dulce, amar, acru si sarat. Pe aceasta teorie s-a cladit toata stiinta gastronomica si toata arta culinara. Mult mai tarziu a fost adaugat cel de-al cincilea, iute.
Bucataria asiatica cunoaste foarte bine aceste gusturi asa ca si modul in care le combina este surprinzator si delicios.
Gustul dulce stimuleaza creierul, provoaca o crestere a fluxului sangelui si se spune ca potoleste setea. Substantele care au un gust dulce sunt mai hranitoare decat cele acre si sarate.
Principiul de baza in medicina dar si in bucataria asiatica este ca numai prin echilibrarea selectiei produselor alimentare si amestecarea celor cinci arome putem avea o dieta sanatoasa. Prea mult sau prea putin din orice gust, poate provoca un dezechilibru.
Deja cunoscut ca fiind un stimulent digestiv, gustul picant actioneaza ca un antibiotic natural al organismului. Ardeiul iute este alimentul cel mai frecvent asociat cu gustul picant. El este stimulent si antiseptic.
Ardeiul iute are si proprietatea de a arde rapid grasimile din corp datorita capsaicinei care il face picant. Capsaicina stimuleaza diminuarea poftei de mancare si marirea consumului de energie, influentand covarsitor pierderea in greutate.
Incearca si tu reteta de ficat de porc in stil asiatic , dulce-picant.