Fava greceasca

428

Fava greceasca

Preparare10 minutes
Timp de gătire30 minutes
Timp total40 minutes
Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Greceasca
Cuvânt cheie: aperitiv grecesc, aperitiv usor de facut, fava greceasca, mazare galbena, reteta aperitiv simplu
Porţii: 4

Ingrediente

  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa mica rosie tocata
  • 3 catei de usturoi
  • 550 ml apa
  • 130 g fava greceasca (mazare galbena uscata)
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita chimion rasnit
  • 2 linguri suc de lamaie
  • pentru servit: ulei de masline, ceapa rosie tocata, capere

Mod de preparare

  • Incinge o lingura de ulei intr-o oala si prajeste ceapa 5 minute.
  • Adauga usturoiul si mai prajeste 1 minut.
  • Pune in oala apa, mazarea, frunza de dafin, sare, chimion si amesteca.
  • Cand apa a inceput sa fiarba se potriveste focul la mediu si se lasa inca 20-25 de minute sau pana cand mazarea a fiert.
  • Cand timpul a trecut, se scoate frunza de dafin si se pune totul intr-un blender.
  • Mixati pana cand obtineti un piure cremos.
  • Potriviti cu zeama de lamaie si sare daca mai este nevoie.
  • Se aseaza pe o farfurie  si cu o lingura se face un crater in centru. 
  • Se presara in crater ceapa rosie tocata cubulete mici, capere in otet (sau masline) si apoi se toarna ulei de masline. Se serveste cu pita si salata de rosii.

Fava greceasca – este un aperitiv tare bun, preparat dintr-un soi de mazare galbena care creste in insula Santorini, numita fava.

Textura si aspectul te pot duce cu gustul la hummus. Desi numele te duce cu gandul la tipul de fasole fava, ce are bobul verde, ei bine aceasta nu se regaseste in reteta de fata.

Fava greceasca este intalnita la toate restaurantele si tavernele din Grecia. Reteta este atat de simpla si atat de usor de pregatit incat o poate face oricine.

Fava greceasca  se mananca ca aperitiv – mezze. Poate fi luata si la pachet, iar daca pregatiti o cantitate mai mare pentru nesele cu prietenii va garantez ca nu ramane nimic.

Fie ca o mancati cu pitta greceasca, fie ca aveti lipii sau paine clasica, veti constata la final ca bolul a fost sters. Cel putin asa a fost in cazul de fata.

Mazarea galbena

Mazarea galbena uscata si decojita, este foarte populara in special in zonele sudice ale tarii, dar si in bucataria europeana (italiana, greaca, spaniola si portugheza) precum si in bucataria Indiana si a Orientului Mijlociu.

Are avantajul ca se fierbe direct, fara a fi nevoie de inmuiere in prealabil, si este foarte bine tolerata de sistemul digestiv.

La fel ca si fasolea, lintea sau nautul, mazarea galbena este cunoscuta pentru continutul bogat de proteine si fibre. Contine mai multe vitamine si minerale deosebit de benefice pentru sanatate precum cupru, acid folic si mangan.

Piureul obtinut, este foarte cremos si fin. Se poate servi ca aperitiv sau garnitura pe langa carne sau salata preferata.

Daca v-a placut reteta de astazi, Fava greceasca, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close