Fasole batuta cu ceapa caramelizata
Porţii: 6
Ingrediente
- 500 g fasole inmuiata peste noapte
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 1/4 telina
- 3 catei usturoi
- 1 frunza de dafin
- sare si piper dupa gust
- 1 lingurita bicarbonat
- 2 linguri ulei
Pentru ceapa caramelizata
- 4 cepe rosii mari taiate solzisori
- 4 linguri ulei
- 2 lingurite paprika -boia dulce
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
- Puneti intr-o oala fasolea, bicarbonatul si acoperiti cu apa. Dati la fiert
- Turnati apa rece cat sa acopere ingredientele si sa depaseasca cu 3 degete.
- Din momentul in care fierbe, cronometrati 8 minute si schimbati apa. Apa pe care o adaugati, trebuie sa fie fiarta pentru a nu incetini procesul de fierbere al fasolei.
- Lasati 8 minute si schimbati apa.
- Adaugati legumele intregi peste fasole, puneti apa si mai lasati la fiert 15-20 de minute.
- Scoateti boabele intr-un castron dar nu aruncati apa.
- Pasati fasolea adaugand apa putin cate putin, panca cand ajungeti la consistenta dorita. Adaugati cele 2 linguri de ulei si usturoiul pisat.
- Condimentati cu sare si piper.
- Intr-o tigaie pune la incins uleiul si prajeste ceapa la foc mic. Condimentati cu sare si piper. Amestecati ocazional sa nu se arda.
- Cand ceapa este gata, adaugati paprika si trageti imediat tigaia de pe foc. Nu prajiti boiaua pentru ca se amaraste, isi schimba culoarea si e si indigesta.
- Asezati fasolea pe un platou, faceti o adancitura in mijloc si puneti ceapa.
- Sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Fasole batuta cu ceapa caramelizata, cremoasa, fina, bine asezonata cu sare, piper si usturoi. O bunatate! De asemenea, este unul dintre preparatele preferate de romani in perioada postului. Sa stiti ca se poate face fasole frecata pornind de la boabe gata fierte, din conserva , dar parca tot mai gustoasa e ce facuta din fasole fiarta in casa.
Sfaturi utile!
- Timpul de fierbere al fasolei difera in functie de soi, vechime, calitate etc. Cel mai bine o incercati inainte de ultima fierbere. Cand este gata, pielea fasolei se desface si daca gustati, nu rontaie. Pentru fasole frecata ne trebuie boabe moi, pastoase, bine fierte.
- Lasati la inmuiat fasolea peste noapte. Va va usura cu mult procesul de fierbere. Boabele de fasole absorb multa apa si se umfla in acest rastimp. Se vede cu ochiul liber cu cresc in volum si cum se inmoaie.
- Puneti bicarbonat de sodiu. Ea ajuta la gatirea celulozei din coaja boabelor de fasole si le inmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune la prima tura de fierbere, si nu la ultima.
- Fierbeti fasolea in mai multe ape. Astfel ea devine mai usor digerabila si nu da balonari si flatulatie (adica gaze).
- La mixare, adaugati apa putin cate putin pana obtineti varianta dorita.
- Cand ceapa este gata, adaugati boia dulce. Nu prajiti boiaua pentru ca se amaraste, isi schimba culoarea si e si indigesta.
- Scoateti ceapa calita pe o farfurioara si in tigaia ei puneti la incalzit crema de fasole. Ea se va colora usor si se va impregna cu aroma ramasa pe peretii tigaii.
- Se serveste cu felii de paine proaspata sau cruditati.
Daca v-a placut reteta de astazi , fasole batuta cu ceapa caramelizata, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.